Slasten vonj po čokoladi je zajel Slovenski trg. Le od kot prihaja? Za vrati novega ptujskega butika se skriva pravo sladko presenečenje.

Ste se že sprehodili skozi mestno jedro in naleteli na nov butik, ki ga označuje le napis XOCOC? Le kaj je to? Kaj se skriva za vrati, od koder tako omamno diši? 

Šokok. Tako se izgovori napis. Pomeni aromatično, grenko. V prostoru pa se skriva kuhinja in prodajni prostor nove, celo prve, ptujske čokoladnice. 

Čisto prava čokoladnica na Ptuju

Vstop v prostor na Slovenskem trgu 9 razkrije vitrino, kjer so pod steklom skrbno spravljene svetleče praline raznih barv in oblik. 

Vsak obiskovalec lahko iz prodajnega prostora celo pokuka v kuhinjo, od koder se širi čokoladni vonj. Tam najdemo mojstra čokolade. 

Matevž Božič je prekaljeni chef, ki se je več kot desetletje uril v svetovno znani Hiši Denk, restavraciji z Michelinovo zvezdico - največjim kulinaričnim priznanjem. 

V Hiši Denk se je ukvarjal predvsem z mesom in glavnimi jedmi, a pravi, da je želja o čokoladnici vedno tlela. 

Odpreti čokoladnico, a zakaj na Ptuju? Kuharski mojster pravi, da je Ptujčan, živi na Ptuju in tako se je odprtje v najstarejšem mestu zdel logičen korak. 

Sadne kaše, nugat, celo citrusi in ocvirki

Pri zapletenem procestu izdelovanja pralin so podrobnosti, na katere ne pomislijo niti pravi čokoholiki. 

Natančno, milimetrsko, določena plast čokolade na dnu in po vrhu skriva najrazličnejša polnjenja. V ozadju je postavljen stroj, ki čokolado topi, jo stresa in s katerim napolni modelčke, ki dajo pralinam obliko. 

Temperatura mora biti ravno pravšnja, da čokolada pod zobmi prijetno poči, pomembna pa je tudi vlaga. Dodaja, da je prostor v starejši hiši na Slovenskem trgu odličen tudi iz vidika vlage. Te ne sme biti veliko, čokolada in voda se ne mešata. 

Polnila Božič izdela na velikem kuhinjskem pultu. Tam recepte tudi testira. Na pultu se znajdejo sadne kaše, nugat, celo citrusi in ocvirki!

Na Ptuju čokoladni vplivi iz celega sveta

Na posebne okuse, ki zaznamujejo te ptujske praline, pa ni vplivalo le delo v priznani restavraciji. 

Rad je pobiral vplive iz celega sveta. 

»To me je vedno zanimalo. Kamorkoli sem šel, na primer Pariz, Barcelona, Nemčija, Belgija ... vedno sem šel pogledati, kako delajo pralineje, kaj delajo s čokolado,« dodaja za Ptujinfo

Praline le, ko je dovolj hladno 

Ste kdaj opazili, da v trgovini poleti ne dobite znanih pralin, kot so na primer Ferrero Rocher? Razlog je v temperaturi. Stranka bi iz hladnejše trgovine odnesla posladek, ki pa bi se že na poti do doma stopil.

Tako tudi mojster čokolade napove, da bo praline izdeloval vse, dokler ne bo prevroče. Morda do konca maja, začetka junija. Nato se bo delo ponovno pričelo v hladnejših mesecih. Le tako lahko zagotavlja dober posladek tudi, ko ga prinesete domov. 

Vmes bo kuharski mojster ustvarjal druge dobrote, posvetil se bo tudi cateringu.

Konzervansov ne uporablja

Božič še dodaja, da so polnila naravna, temu primeren pa je tudi rok trajanja. Po nakupu lahko praline hranite tri mesece - če jih prej ne pojeste. 

Poleg zapletenega postopka izdelave čokolade, pa so izjemnega pomena tudi polnila. V ptujski čokoladnici lahko celo okusite naša, ptujska živila. 

Ste vedeli, da se čokolada prav lepo poda s Ptujskim lükom? Pa ocvirki? Poskusite lahko celo kombinacijo rdeče pese in maline, pa praline z bučnim oljem

V stekleni vitrini se skrivajo tudi okusi citrusa, celo hrena, karamele, če pa zjutraj niste spili kave, pa vas v čokoladnici čaka pralin s pravo dozo kofeina

Pri tem pa mojster čokolade dodaja, da konzervansov ne uporablja. Sestavine so sveže, brez nepotrebnih primesi. 

Kako prepoznati kvalitetno čokolado? 

Božič kupuje čokoladne kapljice iz Belgije. Ta nato temperaturno obdela in spremeni v praline. A kako vedeti, da jemo kvalitetno čokolado? 

Izpostavlja, da po nekvalitetnih čokoladah lahko v grlu peče, saj sladkobo uravnavajo preko sladkorja. Takšne čokolade so iz kakavovih zrn iz različnih plantaž, okus teh ni uniformiran, tudi po kvaliteti se razlikujejo. Okus uravnavajo z dodajanjem večjih količin sladkorja. 

Čokolada iz čokoladnice ali kvalitetnejša čokolada v ustih ne pusti pekočega občutka. 

Če kvalitetno čokolado pustimo na previsoki temperaturi ali na soncu in se nato strdi, lahko na njej opazimo bele lise. Takšna čokolada je brez dodatnih snovi, ki bi poskrbele, da čokolada ne bi dobila lis - te so sicer le maščoba, ki se loči, kar je naraven pojav. 

Starejše novice