Slika je simbolična.
Preverili smo, kakšno je zdravstveno stanje z 68 osebami, ki so bili v tesnem stiku s preminulo osebo, ki se je okužila z nevarno bakterijo.

Kot smo poročali, je v soboto, 16. decembra, v Splošni bolnišnici Murska Sobota umrla oseba, ki se je tam zdravila zaradi meningokoknega meningitisa, resne bakterijske okužbe.

Omenjena okužba prizadene možgansko ovojnico in hrbtenjačo, povzročena pa je z bakterijo Neisseria meningitidis.

Po podatkih Zorana Simonovića, predstojnika območje enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maribor, je šlo za osebo srednjih let, ki je že imela določene zdravstvene težave.

Epidemiologi so pri tem identificirali 68 tesnih kontaktov, ki so bili v stiku s pacientom. Takoj so začeli iskanje vseh tesnih stikov primera, saj jih je bilo treba čim prej identificirati in zaščititi z ustreznim zdravilom.

Kakšno je zdravstveno stanje oseb, ki so bili v stiku s preminulo osebo?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo preverili, kakšno je stanje z osebami, ki so bile v tesnem stiku s preminulo osebo, in če je znan razlog okužbe.

Kot so pojasnili za uredništvo, do tega trenutka niso prejeli nobene informacije o spremembi zdravstvenega stanja oseb, ki so bili v tesnem stiku z bolnikom.

»Glede na to, da gre za kapljično okužbo, in med zdravimi prebivalci je tudi kar nekaj odstotkov zdravih nosilcev bakterije, je ugotavljanje konkretnega vira okužbe težko oziroma nemogoče,« so odgovorili.

Kako nevaren je meningokokni meningitis?

Meningokokni meningitis je življensko ogrožajoče gnojno vnetje možganske ovojnice. Bolezen se prenaša kapljično, torej s kihanjem, kašljanjem in tudi govorjenjem.

Prav tako se bolezen prenaša z dotikom skupnih predmetov, kot so kozarci ali pribor, ki jih je uporabljala okužena oseba.

Najpogosteje prizadene otroke do četrtega oziroma petega leta starosti, simptomi bolezni pa se začnejo nenadno in potekajo burno, zato je hitro odkritje bolezni in čimprejšnje zdravljenje z antibiotiki nujno.

Meningokokni meningitis ima izjemno hiter in agresiven potek, ki lahko v 24 do 48 urah od prvih znakov in simptomov povzroči smrt.

V zadnjih desetih letih sedem smrti zaradi okužbe

Kot je pojasnil Zoran Simonović, je Nacionalni inštitut za javno zdravje v zadnjih desetih letih zabeležil 101 primer okužbe z meningokoknim meningitisom, sedem oseb pa je zaradi okužbe umrlo.

Med simptomi so visoka vročina, slabost, nemirnost, razdražljivost in zmedenost ter motnje zavesti, vijolični izpuščaji oziroma petehije, ki spominjajo na manjše modrice, ki so posledica notranjih krvavitev in ob dotiku ne izginejo, fotofobija oziroma občutljivost na svetlobo, hudi glavoboli, trd vrat ter bruhanje.

Starejše novice