Foto: Tim Vengust
Praznik Mestne občine Ptuj bo letos 23. aprila, ko goduje sveti Jurij, zaščitnik mesta in zavetnik župnijske cerkve Župnije Ptuj.

Spomnimo. Zaradi spremembe Statuta Mestne občine Ptuj je Mestni svet Mestne občine Ptuj na 11. seji, 18. decembra 2023, sprejel odlok o spremembi in dopolnitvi odloka o občinskem prazniku, ki v 2. členu določa, da je »praznik Mestne občine Ptuj 23. april, ki obeležuje god svetega Jurija, ki je zaščitnik mesta«.

Tudi grb Mestne občine Ptuj predstavlja ščit svetega Jurija, zavetnika mesta in patrona farne cerkve. Na ta dan je na Ptuju Jurijev sejem, eden od treh tradicionalnih in najstarejših sejmov na Ptuju, ki ima svoj začetek že v srednjem veku.

Kakšna je zgodovina občinskega praznika?

Občina Ptuj, ki je delovala od leta 1945 do 1994, je imela svoj občinski praznik 8. avgusta. Datum spominja na poslednji boj Slovenskogoriške čete 8. avgusta 1942. Zaradi velikosti občine so se slovesnosti ob prazniku odvijale v posameznih krajih Slovenskih goric, Haloz, Dravskega in Ptujskega polja, v Mostje pa je bil vsakoletni spominski pohod.

Ob ustanovitvi samostojne Mestne občine Ptuj leta 1995 je moralo mesto izbrati tudi primeren zgodovinski datum za svoj občinski praznik. Mestna občina Ptuj je takrat začela zbirati predloge datuma, ki bi predstavljal pomemben dogodek iz zgodovine Ptuja in bi nagovoril največ prebivalcev. 

Iskanje in usklajevanje je trajalo več kakor leto, ko so se stranke poenotile ter je osem predstavnikov strank podpisalo in potrdilo predlog, da bo 5. avgust praznik Mestne občine Ptuj. Na 15. seji mestnega sveta, dne 7. marca 1996, je bil sprejet odlok o občinskem prazniku.

Kljub pomislekom lani sprememba

Sprememba se je v lanskem letu zgodila, ker je občina iskala nov datum ptujskega praznika iz razloga poletnega zatišja, kot so to sami definirali v predlogu sklepa.

»Dodatni argument za prestavitev datuma praznika je tudi, da je datum aktualnega praznika mestne občine postavljen v čas dopustov in poletnega zatišja, posledično se to odraža pri obiskanosti prireditev vezanih na občinski praznik,« so takrat zapisali.

Osrednja slovesnost bo aprila, manjša slovesnost tudi avgusta

Iz občine sporočajo, da bo osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj v torek, 23. aprila, ob 18. uri v Dominikanskem samostanu na Ptuju.

Županja Nuška Gajšek je lanskega decembra, ko so svetniki s 23 glasovi za in šestimi proti potrdili, da imamo nov praznik občine, povedala, da lahko še naprej obeležujemo 5. avgust z manjšo slovesnostjo, na občini pa so dodatno pojasnili tudi, da Ptujska poletna noč ostaja avgustovski dogodek.

Starejše novice