Prekmurje je najbolj znano po svoji bogati kulinariki, predvsem po prekmurski gibanici, na prepoznavnosti pa pridobiva tudi prekmurska šunka. Privoščite si obe dobroti na festivalu v središču mesta.  

Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice je edinstvena kulinarično etnološka prireditev, ki obiskovalcem ponuja razstavo in pokušnjo preko 30-tih prekmurskih gibanic proizvajalcev iz celotne Slovenije in prekmurskih šunk domačih ponudnikov.

V ponudbi bodo tudi drugi slovenski izdelki z evropsko zaščito ter ekološki izdelki. Na stojnicah bo pestra ponudba kakovostnih domačih prehrambnih izdelkov in mojstrovine prekmurskih rokodelcev.

Za okrepčilo bo poskrbljeno s tradicionalnimi prekmurskimi jedmi, kot so bograč, langaš, dödoli, retaši, posolanke, idinjače in še marsikaj.

Inovativni kuharski mojstri bodo pripravljali jedi v skladu s sodobnimi trendi in iz lokalnih sestavin. Seveda pa ne bo manjkalo vrhunskih vin prekmurskih vinarjev.

Celodnevno dogajanje bodo popestrili s prikazom priprave prekmurske gibanice, ki vedno pritegne številne radovedneže.

Posebna zanimivost bo tudi nagradna igra za ugotavljanje teže prekmurske šunke, saj tisti, ki ugotovi najbližjo težo dejanski, jo dobi za nagrado.

V popoldanskem delu bodo podelili tudi priznanja proizvajalcem prekmurskih gibanic in šunk, ki bodo ocenjene v sklopu festivala.

Za dobro vzdušje bodo poskrbeli Marko banda in folklorna skupina iz Beltincev, ljudski godci in pevci »Što ma čas«, učenci glasbene šole Beltinci, skupina KAT & The DEDO’s  ter romski glasbeniki Romano glauso.  

Spremljajte jih na Facebook strani in na Instagramu: Diši po Prekmurju.

Prisrčno vabljeni!

PROGRAM

  • Razstava prekmurske gibanice in šunke.
  • Degustacija in ponudba evropsko zaščitenih izdelkov.
  • Ponudba lokalnih vin.
  • Tradicionalna prekmurska kulinarika.
  • Nagradna igra v ugotavljanju teže prekmurske šunke.

10.00 - 14.00        

Marko banda
Folklorna skupina KUD Beltinci 
Ljudski godci in pevci »Što ma čas«
Učenci Glasbene šole Beltinci

11.30  Prikaz priprave prekmurske gibanice 

14.00  Podelitev priznanj proizvajalcem prekmurske gibanice in  šunke

15.00 - 20.00         

KAT & The DEDO’s 
Romano glauso

Festival organizira Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter ob podpori Mestne občine Murska Sobota.

Gre za osrednji regijski dogodek, ki ima tudi v slovenskem prostoru veliko odmevnost. 

Starejše novice