Sršeni predstavljajo vse večjo nevarnost za ljudi, vedno več dela pa imajo z njimi tudi gasilci. Veste, kako ravnati, če vas piči sršen in kako ugotoviti, če ste alergični?

Občina Kuršumija v Srbiji se te dni spopada z veliko invazijo sršenov. Zdravstveno pomoč je zaradi pika poiskalo že več kot 240 ljudi, več ljudi pa je za posledicami pika umrlo. Tudi iz Hrvaške prihaja novica o smrti 56-letnika prav zaradi pika sršena.

Več sreče je imel voznik kamiona na Ptuju, ki ga je pred nekaj dnevi med vožnjo pičil sršen. Zaradi slabosti je vozilo ustavil na bližnji avtobusni postaji, sam pa je moral pomoč poiskati v ptujski bolnišnici. Dejavnejši kot običajno pa so sršeni tudi pri nas.

»V letošnjem letu smo zabeležili več napadov sršenov kot v prejšnjih letih. Zaradi napada sršenov oziroma zaradi odstranjevanja gnezda posredujemo skoraj vsak dan, v povprečju pa približno petkrat na teden,« so za Mariborinfo povedali na Gasilski brigadi Maribor.

Vse več sršenov in njihovih gnezd

K izdatnejšemu razmnoževanju sršenov pripomore tudi podnebje, saj jim odgovarja, da je sprva izdatna vlaga, nato pa nagla suša. Največje število sršenov se pojavi prav v tem času, od sredine avgusta do sredine septembra.

»Ko odstranjujemo gnezdo, se gasilec obleče v izolirano obleko, da se zaščiti pred piki, nato pa celotno gnezdo shrani v PVC vrečko, ki jo zavežemo in jo odstranimo,« pa so nam pojasnili soboški gasilci.

Ob vse večjem razmnoževanju pa sršeni začnejo graditi tudi gnezda. Strokovnjaki svetujejo, da odstranitev gnezda raje prepustimo ustreznim službam, če pa se odločimo, da bomo gnezdo odstranili sami, pa nas opozarjajo na zaščito in potek odstranjevanja. Najboljša zaščita je čebelarski klobuk ter rokavice in kombinezon, ki nas ščitijo pred piki. Kot sredstvo za odstranitev uporabimo preparate v obliki pršila, ob tem pa je pomembno, da se vsega skupaj lotimo ob večernih oziroma jutranjih urah, ko sršeni najbolj mirujejo.

Poveljnik gasilske enote pa nam še pojasni, v katerih primerih ne odstranjujejo gnezda: »Pretekli mesec smo bili poklicani na intervencijo zaradi napada sršenov, vendar so ti bili v luknji na fasadi. Ob takšnih primerih ne odstranjujemo gnezda in obvestimo pristojne službe.«

Kako ravnati ob piku sršena?

Tako kot osji, je tudi pik sršena zelo boleč. Sršeni in ose so del iste družine, le da so ti precej večji in navadno črno-beli ali rdečkastorjavi.

Kot so nam pojasnili v zdravstvenovzgojnem centru (ZVC) Zdravstvenega doma Murska Sobota, je najbolj pomembno, da vemo, če smo alergični na pike os. V primeru, da nismo alergični,  območje pika hladimo z obkladkom in namažemo z mazilom za lajšanje posledic pikov žuželk, kot je denimo Fenistil.

»Če smo alergični, smo v velikih težavah«, pojasnjuje Tomaž Čarni iz ZVC. 

Pri alergikih, brez takojšnjega ukrepanja s protialergijskim kompletom, pride do anafilaktičnega šoka in takrat je hitra medicinska pomoč nujna.

Kako prepoznamo alergijo na pik sršena?

V primeru, da ne vemo, če smo alergični na pik sršena, ko nas ta piči, to prepoznamo po reakcijah na telesu. Na mestu pika bo najprej nastala močna zateklina. Če nismo alergični, bo pri tej reakciji tudi ostalo. V primeru alergije, bomo v prvem stadiju začeli dobivati izpuščaje po celem telesu, lahko tudi bruhamo in postanemo omotični. V drugem stadiju bomo pričeli po vsem telesu dobivati še zatekline. V tretjem stadiju nas bo pričelo dušiti in takrat lahko pride tudi do zadušitve in posledične smrti.

Mesto pika bo v vsakem primeru močno zateklo. Foto: Michael Deal

Čarni ob tem poudarja še, da če smo alergični na pik ose, bomo praviloma tudi na pik sršena, saj gre za praktično enak strup. To pa ne velja za alergijo na pik čebel, saj imajo čebele drugačen strup kot ose in sršeni, zato je možno, da kljub alergiji na pik čebele nimamo alergije na pik sršena.

V Sloveniji zdravniško pomoč zaradi pika žuželk letno poišče približno 16.700 ljudi. V zadnjih šestih letih pa so zaradi pika sršena, čebele ali ose umrle tri osebe. 

Azijski sršeni nevarnejši - rana kot če bi vas zadela strelna krogla

Pri nas poznamo dve vrsti sršenov, to so evropski ter azijski, ki je v naš del sveta prišel pred nekaj leti. Slednji so veliko bolj napadalni in spadajo med najnevarnejše strupene žuželke, saj lahko njihov močan strup na koži povzroči luknjo, kot jih povzroči strelna krogla. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

pipirire14

priložnosti za vaše projekte

Za vse vaše vloge za posojila, to zahteva obnovitev vašega podjetja, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup doma, ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov. Strinjam se, da vam pomagam z zneskom od 5 000 do 10 000 000 EUR s stopnjo 3% na leto in v trajanju od 1 do 30 let. Prosim, stopite v stik z mano za več informacij. prosim kontaktirajte me.
E-pošta: [email protected]
Viber: +22 995 608 568

Starejše novice