O novem svežnju ukrepov, ki ga bo jutri sprejemal državni zbor, je spregovoril finančni minister Andrej Šircelj.

Šesti sveženj ukrepov oziroma tako imenovani šesti protikorona paket je tik pred sprejemom v državnem zboru. Nosilec zakona, minister za finance Andrej Šircelj, je v ta namen predstavil nekaj ključnih ukrepov, ki jih najnovejši paket vsebuje. Minister pri tem izpostavlja dva, polno nadomestilo za čakanje na delu od doma in subvencioniranje fiksnih stroškov s strani države.

  • Tako se podaljšuje se nadomestilo plačil za začasno čakanje na delo, vendar s spremembo, da lahko podjetja dobijo 100-odstotno nadomestilo (do sedaj je bilo v vseh primerih 80-odstotno), v primeru, da je skupni znesek omejen na 800.000 evrov - znesek, ki določa dovoljeno državno pomoč.
  • Povrnitev fiksnih stroškov - podjetja, ki so izgubila najmanj 30 odstotkov prihodkov v letu 2020 v primerjavi z letom 2019, bodo dobila nadomestila za plačilo fiksnih stroškov kot so najemnine, zavarovanje, elektrika, komunala in podobno.
  • Višina subvencije je odvisna, ali je promet podjetju padel za več kot 70 odstotkov, ali med 30 in 70 odstotkov. Nadomestilo bo podjetje dobilo za oktober, november in december, izplačano pa bo 20. januarja 2021. 

Višina subvencije odvisna od padca prometa

Minister je navedel dva primera, kako bo to izgledalo v praksi. V primeru srednje-velikega podjetja z letnim prihodkom v višini treh milijonov evrov in 60 zaposlenimi osebami ter padcem prometa za več kot 70 odstotkov, bo takšno podjetje dobilo 108 tisoč evrov nadomestila za fiksne stroške. Če je promet padel med 30 in 70 odstotkov, pa bo nadomestilo znašalo 54 tisoč evrov. 

V primeru majhnega podjetja s tremi zaposlenimi in mesečnim prihodkom 12.500 evrov, pa bo to podjetje ob padcu prometa za več kot 70 odstotkov dobilo 5400 evrov oziroma 2700 evrov, če je bil padec prometa med 30 in 70 odstotkov. 

»Mislim, da je to eden izmed pomembnih ukrepov, s katerim vlada želi obdržati podjetja na trgu,« je dejal Šircelj in izpostavil še podaljšanje moratorija za odplačilo kreditov do 31.1.2021, sprostitev jamstvene sheme, financiranje zaščitne opreme za športnike in plačilo malice vsem otrokom do tretjega dohodninskega razreda. »S temi ukrepi želi vlada pomagati posameznikom, družinam in gospodarstvu v teh težkih časih,« je povedal.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice