Več kot 40 pomurskih podjetij je zbralo 90.000 evrov za nov laboratorij na mariborski fakulteti za strojništvo, ki je zato poimenovan Pomurski laboratorij. Nove kadre in rezultate iz laboratorija pričakuje tudi Lek.

V čisti sobi novega laboratorija bo svoje delo opravljal tudi raziskovalec Blaž Kamenik. Ugotavljal bo predvsem, kako skrajšati procese v industriji.

»Proces sušenja lahko traja recimo dva dni in če skrajšamo mi to že za deset ur, vodi to do prihranka energije ali pa večje proizvodnje,« nam je razložil raziskovalec Blaž Kamenik.

Ob liofilizatorju v laboratoriju stoji tudi posebni 3D tiskalnik, s katerim lahko raziskovalci tiskajo celo tablete. 

Lek v Lendavi že gradi

Farmacevtska industrija in Lek, ki je v Lendavi že začel gradnjo nove 400 milijonov evrov vredne tovarne, si od novega laboratorija obetata veliko.

»Prva gradbena dela že potekajo, v naslednjih mesecih in letih pa nas čakajo tako izzivi na področju izgradnje samega visokotehnološkega centra za podobna biološka zdravila, kakor tudi seveda zaposlovanje,« nam je ob robu otvoritve laboratorija povedal član uprave Leka Simon Rečnik.

Dodatna motivacija za raziskovalce in študente

Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je ob tem poudaril pomen povezovanja izobraževalnih ustanov in gospodarstva.

»Prepričan sem, da bo prenovljen laboratorij ne samo zagotovil nadaljevanje dosedanjega uspešnega raziskovalnega dela, temveč bo dodatno motiviral raziskovalce in študente, da bodo s svojimi znanji v prihodnosti pomembno prispevali k razvoju regije in celotne Slovenije,« je dejal minister Jevšek.

Kot nekdanji župan Murske Sobote je minister Jevšek posebej izpostavil dejstvo, da so prenovo laboratorija financirala pomurska podjetja.

Največja pridobitev 'clean room'

Denarja za nov laboratorij na fakulteti za strojništvu tako ni prispevala država, temveč je 90.000 evrov zanj zbralo več kot 40 pomurskih podjetij.

»Največji del je bil seveda čisti prostor, torej 'clean room'. Mislim, da imamo mi zdaj tukaj laboratorij tak, na katerem se bodo naši bodoči razvojniki in inženirji, ki bodo prišli v industrijo, lahko učili,« je povedal direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Borba raziskovalcev za omejen obseg sredstev: »Enkrat si uspešen, drugič ne«

Nov laboratorij je tako poimenovan po Pomurju, saj pristojno ministrstvo in raziskovalna agencija zanj nista namenila denarja.

»Vedno je borba za morda omejen obseg sredstev. Enkrat si uspešen, drugič ne. Treba se je pač boriti za dodatna sredstva,« pravi predstojnik Katedre za energetsko, procesno in okoljsko inženirstvo Matjaž Hriberšek.

Tudi zaradi negotovega državnega financiranja si na fakulteti želijo še več podobnih sodelovanj s podjetji iz drugih regij.

»Idej za imena imamo še veliko, koroški, posavski, zasavski ...« je med nagovorom ob otvoritvi dejal dekan Fakultete za strojništvo Matej Vesenjak.

Nov robot za srednjo šolo

Podjetja mnogokrat fakultetam in šolam hitreje kot država zagotovijo sodobno opremo, na kateri se lahko bodoči inženirji učijo.

»Pred kratkim smo dali novega robota na Srednjo poklicno-tehnično šolo v Murski Soboti. Mi si samo želimo, da se mladi usposabljajo in izobražujejo na najsodobnejših napravah,« je še povedal direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah.

Starejše novice