Fotografija je simbolična.
Zaradi resnosti epidemioloških razmer tako v Slovenji kot tudi sosednjih državah so vsa nenujna potovanja še vedno odsvetovana.

Tiste, ki morda za prihajajoči konec tedna načrtujete odhod v druge občine ali v tujino, policisti opozarjajo: od doma se odpravite le, če je res nujno in imate za to tudi upravičen razlog!

Meje med občinami in državno mejo, lahko neovirano, brez globe in brez napotitve v karanteno ob povratku, prehajate le, če izpolnjujete katero od izjem, ki so določene z odlokoma o omejitvi gibanja in o prehajanju meja. V ta namen boste morali policistom ali zdravstvenim inšpektorjem predložiti tudi ustrezna dokazila in lastnoročno izpolnjeno izjavo o upravičenosti do gibanja izven občine prebivališča.

Minuli konec tedna je bil na večjih mejnih prehodih na slovensko-hrvaški meji promet močno povečan, z večurnimi čakalnimi dobami, številni pa so zaradi kršitve veljavnih odlokov prejeli tudi globo.

Policja zato tokrat potnikom že vnaprej svetuje, da še pred odhodom od doma preverijo, ali imajo veljavne dokumente za prestop meje in druga dokazila o nujnosti poti, ne pozabijo tudi na podpisano izjavo. S tem boste prispevali h krajšim postopkom na mejnih prehodih in olajšali mejno kontrolo. 

Kaj je treba upoštevati pri izstopu iz Slovenije?

Pri izstopu iz države je treba upoštevati:

  • najprej zakonodajo, ki opredeljuje pogoje za vstop oziroma izstop iz države,
  • nato pa še odlok, ki opredeljuje pogoje za prehajanje občin. Omejitev gibanja med 21. in 6. uro velja tudi za odhod v tujino.

Če bodo policisti med postopkom mejne kontrole ugotovili, da je oseba na poti do mejnega prehoda neupravičeno prestopala občinske meje, bo mejo sicer lahko prečkala, a ji bodo policisti izdali plačilni nalog v znesku 400 evrov (oziroma v polovičnem znesku 200 evrov, če je plačan takoj na kraju).

Kaj je treba upoštevati ob vrnitvi v Slovenijo?

Ob vrnitvi iz tujine v Slovenijo pa se po opravljeni mejni kontroli preverja še, ali oseba izpolnjuje pogoje za vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu. Če prihaja iz države ali regije na rdečem epidemiološkem seznamu, lahko namreč vstopi brez napotitve v 10-dnevno karanteno na domu samo v primeru:

  • če lahko predloži negativni izvid testa na prisotnost covida-19, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah, ki so prepoznane kot ustrezne in verodostojne,
  • če izpolnjuje eno od 17 izjem.

V nasprotnem primeru bodo policisti osebo na mejnem prehodu ustno napotili v karanteno, ji o tem izdali potrdilo in jo seznanili z navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na pot le v nujnih primerih!

Policisti vse ponovno pozivajo, naj se ne odpravljajo na pot, če ni res nujno. Če pa se boste za to vendarle odločili, imejte s sabo vse dokumente in ustrezna dokazila glede izjem iz odloka o omejitvi gibanja, vključno z izpolnjeno izjavo. Upoštevajte tudi cestnoprometne predpise.

Policisti pozivajo tudi, da se upoštevajo preventivni ukrepi za zajezitev širjenja okužb: nosite masko, skrbite za higieno rok in kašlja, upoštevajte varno medosebno razdaljo, v primeru slabega počutja oziroma bolezni pa ostanite doma in se po telefonu posvetujte z osebnim zdravnikom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice