Slika je simbolična.
Ker je pri nas še vedno veliko govora o nizkih plačah v javnem sektorju, smo tudi ta mesec preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač. Preverite, kaj smo ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil v javnem sektorju.

V Sloveniji se že nekaj časa dvigujejo glasovi o plačah v javnem sektorju, ki so po mnenju mnogih delavcev prenizke v primerjavi z zasebnim sektorjem. Kljub temu da je javni sektor eden največjih delodajalcev v državi, so namreč plače pogosto kritizirane zaradi njihove nizke ravni

Plačni sistem v javnem sektorju je tako že dolgo časa predmet razprav, zaposleni v javnem sektorju pa se pogosto pritožujejo nad nizkimi plačami in neustreznim plačnim sistemom, ki po njihovih besedah ne nagrajuje truda in strokovnosti.

Ker se v zadnjem času pri nas vse glasneje razpravlja o plačah v javnem sektorju in trudu delavcev po zvišanju teh, smo preverili, kakšne so sploh plače v javnem sektorju in kdo po zadnjih dostopnih podatkih sestavlja vrh največjih zaslužkarjev pri nas.

Kdo so torej največji zaslužkarji v javnem sektorju?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih izplačil.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v februarju letošnjega leta, razkrivajo, da je tokratna lestvica manj raznolika kot v prejšnjih mesecih, saj jo sestavljajo predvsem poklici v zdravstvu.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden specializant klinične psihologije iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, ki je februarja na svoj račun prejel najvišje nakazilo v javnem sektorju, in sicer 20.100 evrov.

Vršilka dolžnosti direktorja bolnišnice Ksenija Vuk Kostanjevec je za 24 ur sporočila, da naj to izplačilo ne bi pomenilo plače zaposlenega, saj po njenih besedah nihče od zdravnikov, niti vodstva bolnišnice, ne prejema takšnih dohodkov.

»Navedeni znesek je bil namreč nakazan ministrstvu za obrambo, kjer je psihologinja, ki je sedaj zaposlena v Psihiatrični bolnišnici Ormož, bila zaposlena prej in je prek omenjenega ministrstva opravljala specializacijo iz klinične psihologije,« razlaga Vuk Kostanjevec.

Ob tem dodaja, da, ker se je zaradi potreb bolnišnice psihologinja zaposlila pri njih in je prenehala delovno razmerje pri ministrstvu za obrambo, ji je Psihiatrična bolnišnica Ormož povrnila zahtevek za plačilo stroškov specializacije iz klinične psihologije, izstavljen s strani ministrstva za obrambo.

V primeru tega dohodka naj bi torej šlo le za povračilo stroškov specializacije iz klinične psihologije.

Drugo mesto na lestvici izplačil v javnem sektorju pripada višjemu zdravniku specialistu Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je februarja prejel izplačilo v višini 13.648 evrov.

Tretje mesto pa zaseda višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra, ki je hkrati zaposlen kot visokošolski učitelj na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ta je februarja prejel izplačilo visoko 12.999 evrov.

Prvo deseterico zaključuje plača visoka 12.287 evrov

Na lestvici po višini izplačil sledi višji zdravnik specialist iz Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem, ki je hkrati zaposlen tudi v Zdravstveno reševalnem centru Koroške, ta je prejel izplačilo visoko 12.955 evrov, sledi višji zdravnik specialist zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki je prejel plačilo visoko 12.931 evrov, ter visokošolski učitelj iz Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je prejel 12.699 evrov.

Prvo deseterico sestavljajo še višji zdravnik specialist Osnovnega zdravstva Gorenjske (12.517 evrov), višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (12.512 evrov), višji zdravnik specialist, ki je hkrati visokošolski učitelj na ljubljanski Medicinski fakulteti (12.321 evrov) in višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice Trbovlje (12.287 evrov).

Vzhod Slovenije na lestvici zastopa tudi zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je februarja prejel plačo v višini 11.340 evrov in zaseda 22. mesto na lestvici, višji zdravnik specialist zaposlen v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, ki je prejel 11.240 evrov in se nahaja na 24. mestu, na 31. mestu pa je višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je prejel 11.063 evrov.

Starejše novice