Foto: osebni arhiv MojiCukri by Katra
Na kaj pomislite, ko pomislite na čokoladne dobrote? Morda na čokoladne zajčke, pa rožice, pa ... lulčke in lulike.

Skorajda ni navdušenca ali navdušenke nad domačimi sladkimi dobrotami, ki ne bi poznal Facebook skupine Pecivo in slaščice za vsak dan. Je skupina, kjer si domači sladkosnedi mojstri izmenjajo ideje, recepte, pa tudi kritike in pohvale. 

Mnogi svoje izjemne kreacije pokažejo članom skupine, ki dobijo kakšno novo idejo, nekateri pa, da člane nasmejijo, pokažejo tudi kakšno kuhinjsko katastrofo. 

Če redno spremljate skupino, pa ste zagotovo že naleteli na Katjo Božjak, sicer jo vsi kličejo kar Katra, ki se predstavlja pod imenom MojiCukri by Katra. Je ljubiteljska domača pekarica, ki pa se je specializirala za izjemne čokoladne kreacije. Tisti, ki ste čokoladne dobrote že izdelovali, pa veste, da tako delo ni od muh. 

Od prave, kvalitetne čokolade, do temperiranja, temperaturnega prilagajanja čokolade, do samega oblikovanja, okraševanja, barvanja. Pri čokoladi se hitro kaj zaplete, a Katra je s svojimi izjemnimi svetlečimi čokoladnimi izdelki, postala prava atrakcija skupine.

Začelo se je po smrti Naceta 

Katra iz Medvod je 49-letnica, ki med vedrim govorom pove, da se je rodila na dan mladosti, 25. maja. In prav zato ji je bilo že v zibelko položeno, da bo večno mlada. Točno tako se počuti - mlada. Pogovor z njo je veder, veliko se smeji. 

Že na začetku pogovora pa razkrije, da se je vse začelo s smrtjo sina Naceta. Umrl je leta 2013, ko se je podala na dolgo pot žalovanja. Veliko je hodila na Šmarno goro, a kmalu je ugotovila - svoj mir ponovno najde ob pečici. 

Doda, da prej ni pekla in vedro razloži: »Dar do ustvarjanja sem dobila po sinovi smrti, kot da mi je on to poslal.«

Začela je peči piškote, nato 'cake pops' tortne kroglice, med smehom pa pove, da je imela toliko piškotov, da jih je nenehno razdajala naokrog. Odprl se ji je čisto novi svet - kot da bi ji Nace pošiljal ideje, sta ustvarjala.

Ljudje hočejo nekaj drugačnega 

A ni ostalo le pri piškotih, čokoladnih rožicah in tortnih kroglicah. Kmalu je ugotovila, da je ljudem všeč drugačno! 

Pa so začeli nastajati čokoladni lulčki in lulike. Katra je v svojem ustvarjanju direktna - tako izdelki po svoji obliki izgledajo, kot bi bili čisto pravi. 

Mnogi se ob pogledu na te kreacije nasmejijo, nekaterim se zdijo nekoliko vulgarne, a v skupini prav zmeraj završi, ko Katra objavi svoje sladke lulčke in lulike. Na začetku jo je kak komentar še prizadel, a danes več ne.

Razume, da ima vsak svoje nazore, vsak svoj pogled. Nekomu je višek pekarske umetnosti linški piškot, drugemu ne. Pravi, da spoštuje vsako sladko dobroto, a sama se rada loti takih, nenavadnih.

»Ljudje so lačni nenavadnih stvari,« doda. 

Od ideje pa do končnega izdelka

Kljub temu da poredne čokoladke dvignejo največ prahu, pa sama najraje ustvarja čokoladne šopke. Rožice iz čokolade so izdelane do potankosti natančno. Vsak listič, pa barva, vse je premišljeno in skupaj cveti tvorijo sladki šopek. 

Najprej si izbere škatlo, sledi ideja, kako bo sestavljen šopek, pa priprava čokolade, vlivanje in barvanje - celoten postopek od začetka do konca vzame ure aktivnega dela. 

»Hočem pomiriti vse tiste, ki so hude«

Katra se je v življenju soočila z bolečo izkušnjo izgube sina. On živi skozi njene slaščice, izjemne kreacije iz čokolade. Njej pogled na življenje je veder.

»Res imam težko izkušnjo z Nacetom za seboj. Ampak jaz še vedno pravim - življenje je tako lepo,« hitro doda. 

Svojo žilico pa je predala tudi na hčer, ima še dva otroka - sina in hčer. Mlajša, najstnica, obiskuje slaščičarsko šolo, oba pa sta nad njenimi nenavadnimi kreacijami navdušena. »Mami, ti si carica,« ji večkrat pravi hči, med smehom pove Katra. 

Svoje kreacije rada objavlja v Facebook skupino. »V skupini hočem pomiriti vse tiste, ki so hude,« šaljivo prida in zaključi s sporočilcem: »Naj se imajo vsi radi. Naj se ne kregajo.«

Komentarji (2)

Pohorčan (ni preverjeno)

Ke te Katra ti fali falus????

Meri (ni preverjeno)

Pa dobro no, ampak s temi lulčki in lulikami, Katra pretiravaš, noro!!

Starejše novice