Slika je simbolična.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo novo spremembo na šolskem koledarju.

Zimske počitnice, ki so običajno konec februarja, se bodo v novem šolskem letu za polovico države začele 30. januarja, za drugo pa 6. februarja. 

Ker kulturni praznik (8. februar) pade v čas počitnic osrednjeslovenske regije, naj bi ga nadomeščali v ponedeljek, 13. februarja, torej naj bi bili en dan dlje na zimskih počitnicah. A je prišlo do spremembe. 

V objavi spremembe šolskega koledarja na spletni strani ministrstva za izobraževanje, je navedeno, da bodo učenci 8. februar nadomeščali 26. aprila.

Razlog je v srednjih šolah oziroma v njihovem šolskem koledarju, saj je 13. februar 2023 zaradi rokov za maturo za srednje šole nesprejemljiv. Zato so predlagali nov datum, s čimer bodo poenotili proste dni tako za osnovnošolce kot srednješolce.

Šolarji se bodo dva meseca po začetku pouka razveselili jesenskih oziroma krompirjevih počitnic, ki jih bodo imeli od 31. oktobra do 4. novembra. Sledijo novoletne počitnice, ki bodo trajale od 26. decembra do 2. januarja. Sledijo zimske počitnice. 

Za zimskimi počitnicami pridejo še prvomajske, ki bodo od 27. aprila do 2. maja, nato bodo šolarji odšli na poletne počitnice, ki bodo od 26. junija do 31. avgusta.

Razlog za spremembo zimskih počitnic? Zasedenost turističnih kapacitet zaradi svetovnega prvenstva

Razlog za spremembo termina zimskih počitnic je nordijsko svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto potekalo v Planici med 21. februarjem in 5. marcem.

Udeleženci nordijskega svetovnega prvenstva bodo predvidoma zasedli veliko večino turističnih kapacitet na Gorenjskem, tako da ne bi ostalo prostora za šolarje in njihove starše.

Starejše novice