Slika je simbolična.
Preden se odpravite na dopust v tujino, ne pozabite na eno malenkost. Predvsem na Hrvaškem vas lahko ob neupoštevanju navodil udari po žepu. Za kaj torej gre?

Poletje je čas, ko načrtujemo potovanja v tujino, da si oddahnemo od vsakodnevnega vrveža in uživamo v različnih turističnih destinacijah. 

Vendar pa se pred takšnimi avanturami ne smemo omejiti le na rezervacijo letalske karte in izbiro destinacije. Pomemben del priprav pred odhodom je tudi skrb za zdravje.

Zato je ključno, da si pravočasno uredimo ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki nam bo v primeru nepredvidenih zdravstvenih težav nudilo potrebno zaščito.

Stroški zdravstvene oskrbe v tujini so lahko zelo visoki, zaradi česar Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije zavarovanim osebam svetuje, da za čas začasnega bivanja v tujini pravočasno uredijo svoje zdravstveno zavarovanje in pridobijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Kartica je brezplačna, naročimo jo lahko tudi preko SMS-sporočila

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja se lahko izognemo neposrednemu plačilu praviloma visokih stroškov za opravljene nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v tujini. 

Evropska kartica je brezplačna in jo je mogoče naročiti 30 dni pred potekom njene veljavnosti. Zavarovanci jo lahko naročijo na več načinov - na spletni strani zavoda, pa tudi prek SMS sporočila

To storijo tako, da na telefonsko številko 031 771 009 pošljejo sporočilo, ki mora vsebovati kratico EUKZZ, ob njej pa številko posameznikovega zdravstvenega zavarovanja. Zato obisk zavarovancev na zavodu za namen pridobitve evropske kartice ni več potreben.

Zavarovane osebe, ki kartico že imajo, naj preverijo rok njene veljavnosti. Na zavodu namreč opozarjajo, da so lani izdali 592.115 evropskih kartic, za večino zavarovanih oseb pa je evropska kartica veljavna le eno leto.

Pazljivo na Hrvaškem, v turističnih ambulantah boste morali stroške kriti sami

Zavarovanci, ki so obvezno zdravstveno zavarovani v Sloveniji, imajo v času začasnega bivanja v tujini pravico do nujnega oziroma potrebnega zdravljenja. Postopek uveljavljanja in obseg pravic do zdravstvenih storitev je odvisen od tega, v kateri državi zavarovane osebe uveljavljajo zdravstvene storitve.

Pri tem pa obstajajo določene posebnosti, tudi na Hrvaškem, najbolj priljubljeni turistični destinaciji Slovencev.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije tako opozarjajo na tako imenovane turistične ambulante na Hrvaškem, ki pa nimajo sklenjene pogodbe s hrvaško zdravstveno zavarovalnico.

V teh ambulantah je zato  treba stroške opravljenih storitev v celoti plačati in jih ni mogoče uveljavljati z evropsko kartico.

Nekatere turistične ambulante so v prostorih zdravstvenih domov, zato morajo biti zavarovane osebe še posebej pozorne, ali so obiskale ambulanto, ki ima sklenjeno pogodbo s hrvaško zavarovalnico.

Česa pa kartica ne krije?

V primeru obiska katere od turističnih ambulant na Hrvaškem lahko sicer zavarovanec shrani račun in medicinsko dokumentacijo, potem pa pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije vloži zahtevek za povračilo.

A lahko zavod v tem primeru prizna povračilo le v višini pogodbene cene v javni mreži na Hrvaškem.

Druga posebnost Hrvaške pa je tako imenovana participacija, kjer pri vsakem obisku zdravnika, izdanem receptu ali napotnici posameznik doplača določen znesek. Participacijo morajo plačati tudi tujci, izvedbo določene zdravstvene storitve pa krije evropska kartica.

Ne nazadnje pa je treba poudariti, da evropska kartica ne krije:

  • stroškov prevoza iz tujine v domovino,
  • stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ali druge zasebne ambulante, ki niso del javne, državne zdravstvene mreže,
  • stroškov zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, če je bil namen bivanja v tujini zdravljenje oziroma porod,
  • stroškov participacije oziroma stroškov obveznih doplačil,
  • v večini tujih držav stroškov prevoza zaradi poškodbe na smučišču.

Komentarji (1)

HULK (ni preverjeno)

"V primeru obiska katere od turističnih ambulant na Hrvaškem lahko sicer zavarovanec shrani račun in medicinsko dokumentacijo, potem pa pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije vloži zahtevek za povračilo."
Najpogostejših in najbolj potrebnih zadev kartica oz. ZAVAROVALNICA seveda ne krije, kar je tudi nekomu z izkušnjami za pričakovati. Saj smo take hinavščine že vajeni. Nič hudega...

Starejše novice