Pred vrati je noč čarovnic. Če ste ustvarjalna duša, ki vam je najstrašnejša noč v letu pri srcu, vam bodo naslednji nasveti zagotovo prišli prav.

Najstrašnejši čas v letu je tu. Nekateri se ob podobah izrezljanih buč in duhcev na vsakem koraku zgražajo, češ da gre samo za prevzemanje ameriških navad. Kar pravzaprav ne drži ravno.

Po eni izmed teorij gre za tradicijo, ki ima korenine v keltskem festivalu, kjer so ljudje prižgali kresove in se oblekli v kostume, da bi odgnali zle duhove.

Rezljanje buč naj bi izviralo iz 19. stoletja, šlo pa naj bi za irsko tradicijo. Namen izrezljanih buč pa: prestrašiti zle duhove. 

Rezljanje buč je zagotovo zanimivo za otroke, lahko pa je tudi pravi izziv za odrasle. Če ste kakšno že kdaj izrezljali, veste, da to početje nikakor ni mačji kašelj, ampak - še posebej, če je buča bolj čvrste sorte - precej zahtevno opravilo. 

Kako ustvariti bučno umetnino ali kaj je tisto, kar enostavno morate vedeti, preden se lotite rezljanja buče?

1. Izberite bučo s pecljem

Morda precej očiten nasvet, a precej uporaben. Kako pomemben je pecelj, se namreč zavemo šele, ko ga na buči ni. 

Ko boste izrezali odprtino za svečko, boste ta del tako lažje odstranili, pecelj pa se kot praktičen izkaže tudi, ko vstavljate svečko. Nekateri sicer pravijo, da je odprtino za svečko bolje izrezljati na spodnji strani, saj tako izrezljana buča kasneje usahne.

Poleg tega je dobro vedeti: zelen pecelj pomeni, da je buča sveža.

2. Opremite se s primernim orodjem

Za enostavne motive bo dovolj že večji nož, s katerim boste zarezali v bučo, in žlica, s katero jo boste izpraznili. 

A če želite, da je vaša buča nekaj zares posebnega, potrebujete tudi bolj precizno orodje. Pripravite si manjši nožek, pa tudi nož za linolej vam bo prav prišel za oblikovanje manjših podrobnosti. 

Izjemno praktičen je majhen nazobčan nožek, ki omogoča dokaj enostavno, a izjemno natančno rezljanje. Namig: Zagotovo ga v bolje založenih trgovinah najdete v sklopu kakšnega otroškega kompleta za rezljanje buč.

3. Bučno meso temeljito postrgajte

Pri strganju bučnega mesa se bo čisto v redu obnesla navadna žlica, uporabite lahko tudi žlico za sladoled.

Pomembno je, da ste pri odstranjevanju bučnega mesa temeljiti. Več mesa, kot boste postrgali, enostavnejše bo izrezovanje.

4. Motiv najprej narišite na papir

Motiv, ki ste ga izbrali za letošnjo bučo, najprej narišite na papir. Tako ga lahko uporabite tudi kot nekakšno šablono - papir pritrdite na bučo in nato začnete z rezljanjem.

5. Detajli na koncu

Začnite z rezanjem večjih delov pri izbranem motivu, detajlom pa se posvetite na koncu.

In še en namig: Če želite, da vaša čudovito izrezljana buča po vrhu vsega še dobro diši, po notranjosti buče potresite cimet. Tako bo ob prižigu svečke dišalo, kot bi pripravili bučno pito.

Starejše novice