Slika je simbolična.
Občutljivi na cvetni prah lahko že občutijo začetek sezone alergij.

Alergeni, ki prizadenejo dihala, vstopajo v telo z vdihanim zrakom. Nekateri so prisotni v zraku celo leto, drugi le občasno, takšen je na primer cvetni prah, katerega sezona se ravnokar začenja.

Začenjajo se alergijska vnetja nosne sluznice, sinusov ter oči 

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ): Bolniki imajo največkrat težave z zgornjimi dihali zaradi alergijskega rinitisa, to je alergijsko vnetje nosne sluznice, ki se mu pogosto pridruži še alergijsko vnetje očesnih veznic in obnosnih sinusov, so še zapisali.

Zaradi sprememb vremena bo zrak obremenjen s cvetnim prahom

Po napovedi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) lahko zaradi sprememb vremena pričakujemo obremenitev zraka s cvetnim prahom.

Iz koledarja cvetnega prahu NLZOH je razvidno, da smo po nižinah že vstopili v drugi del sezone cvetnega prahu leske, obremenitve zraka bodo ob suhem vremenu velike. Sezona jelše je šele v svoji prvi tretjini, obremenitve so zlasti na severozahodu države zelo velike.

Cvetenje napreduje tudi v hribovite predele. Cvetni prah sproščajo topoli (trepetlike) in nizko alergene tise, obremenitev bo nizka do srednje visoka.

Najbolj alergeni rastlini trenutno leska in jelša

Vodja laboratorija za aerobiologijo pri NLZOH Andreja Kofol Seliger pojasnjuje, da trenutno največ cvetnega prahu v zraku prispevata leska in jelša.

Ta cvetni prah vsebuje sorodne alergene brezi, zato lahko imajo tisti, ki so zelo občutljivi, že sedaj simptome alergijske bolezni, je opozorila.

Na obalnih območjih so obremenitve jelše in leske odvisne od transporta vetra s celine in lahko občasno dosežejo visoke vrednosti.

Sezona alergij z cvetnim prahom bo letos še posebej izrazita

Po besedah Kofol Seligerjeve bo letos sezona cvetnega prahu jelše zelo težka.

»V prejšnjem tednu smo imeli že prvi maksimum obremenjenosti zraka, in sicer v Prekmurju, v Lendavi, ga je večinoma prispevala jelša. Bilo ga je sedemkrat več kot v lanskem letu« je dejala.

Leska medtem letos cveti zmerno, v Primorju pa je v zraku prisoten tudi cvetni prah cipresovk. Tako se povečuje tudi obremenitev cvetnega prahu arizonske ciprese in lahko občasno doseže zmerne do visoke vrednosti.

V marcu pa lahko po podatkih NLZOH pričakujemo srednjo obremenitev s cvetnim prahom cipresovke in jeseni, visoko z gabrom in zelo visoko z brezo.

Starejše novice