Instagram profil Železnicezlom je nastal za deljenje prigod o zamudah in slabem stanju vlakov. Vendar so ga kmalu preplavile objave o spolnem nadlegovanju potnic na vlaku in o neustreznih reakcijah zaposlenih.

Kar se je začelo kot zabava, Instagram profil za humorno deljenje tegob, ki jih potnikom slovenskih vlakov povzročajo zamude in zastareli vlaki, je kmalu postala platforma, kjer so se razkrili resnejši problemi javnega prevoza. Profil Železnicezlom so namreč preplavile travmatične izpovedi potnic, ki so bile na vlaku deležne spolnega nadlegovanja.

Spolno nadlegovanje in nasilje se ne dogajata samo v temnih in skritih ulicah

Objave sledilcev Železnicezloma so razkrile, da je na slovenskih vlakih prisoten resen problem spolnega nadlegovanja in nasilja v javnem prevozu. Inštitut 8. marec je na Slovenske železnice zato naslovil javno pismo. 

»Lani sem bila na poti domov, ko je zraven mene prisedel nek starejši tip in me najprej začne spraševati, kako sem, kam grem … Naslednje vprašanje je bilo, če igram v porničih. No na koncu je še želel stegovati roke po meni in mi celo poriniti roko pod krilo,« je le ena od mnogih travmatičnih izkušenj iz slovenskih vlakov.

Na problematiko spolnega nadlegovanja in nasilja so na Inštitutu 8. marec opozarjali že v analizi kampanje #jaztudi, ki daje glas žrtvam spolnega nadlegovanja in nasilja. V kampanji so prejeli več kot 150 pričevanj, skoraj vsako deseto pa govori o spolnem nadlegovanju in nasilju na javnem prevozu.

»V času osnovne šole sem se v glasbeno šolo vozila z vlakom. Pogosto je v vagon vstopil moški, se nekako prerinil na sedež nasproti mene, se usedel in se s svojimi koleni dotikal mojih. Nič več kot to, a počutila sem se ujeto, preganjano, napadeno, pa tudi negotovo, saj ni nihče od ostalih sopotnikov opazil, da bi bilo kaj narobe. Nisem se premaknila ali zapustila sedeža, saj z vlaka tako ali tako nisem mogla in lahko bi mi sledil kamorkoli, tudi na manj obljudena mesta. Nisem si želela biti kjerkoli sama z njim. Nekoč se je žal ravno to zgodilo. Na poti iz glasbene šole domov sem sedela v praznem delu vlaka. Prišel je, a se ni usedel nasproti mene, temveč v naslednjo vrsto, na sedež na nasprotni strani vagona. Potem se je ulegel, odpel razporek na hlačah in izvlekel spolovilo.« 

»Približno pol leta nazaj, večerni vlak za Ljubljano, praktično prazen. Na eni postaji pride gor en tip in se usede nasproti mene […]. Se hoče nekaj pogovarjat, poskušam vljudno dat znak, na eni točki tudi naravnost povem, da meni ni do tega, da bi raje samo brala svojo knjigo. Nakar začne tip poleg mene gledat porniče in me božat po nogi. Jaz rahlo zmrznem, nikoli se mi še ni zgodilo kaj takega in rečem, da naj neha. […] Ne neha in mi blokira pot.«

Slovenske železnice se na objave še niso odzvale

Slovenske železnice se na objave in travmatične izkušnje potnic še niso odzvale. Železnicezlom so Slovenske železnice opozarjale na težave z omembami in označevanjem na svojih objavah.

Kot je zapisal Inštitut 8. marec so Slovenske železnice profil Železnicezlom najprej blokirale, svojo blokado kasneje umaknile, brisale komentarje na njihovi strani, izpovedi žrtev pa še naprej ignorirale.

V Inštitutu 8. marec zahtevajo spremembe

V Inštitutu so zato ostri in železnice opozarjajo, da so se s takšnim ravnanjem postavili na stran storilcev spolnega nadlegovanja in nasilja, žrtvam pa dali jasno sporočilo: »Vaše izkušnje nas ne zanimajo, ne želimo si, da bi se situacija na naših vlakih spremenila.«

»Ena najbolj pogostih reakcij okolice na izpovedi o spolnem nadlegovanju in nasilju je molk. Ta pa omogoča reprodukcijo obstoječega stanja in proizvaja vedno nove žrtve,« so še zapisali v pismu. 

Inštitut 8. marec zato poziva Slovenske železnice, da spremenijo svoje delovanje in da pričevanja z vso resnostjo analizirajo, za izhodišče svojega delovanja postavijo dejstvo, da sta spolno nadlegovanje in nasilje v družbi problem, vzpostavijo varne točke in na vlakih zagotovijo varnost, spolnega nadlegovanja in nasilja zaposlenih v prihodnje ne ignorirajo in ga ustrezno sankcionirajo.

Slovenske železnice smo za komentar javnega pisma in številnih objav o spolnem nadlegovanju zaprosili tudi v uredništvu Ptujinfo. Na njihov odziv zaenkrat še čakamo. 

Starejše novice