Poslanka SD Meira Hot je v državnozborsko proceduro vložila Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali. Predlog zakona med drugim predvideva višje kazni, prepoved verig in uvaja obvezno čipiranje mačk.

Predlog, ki ga je prejel predsednik državnega zbora Igor Zorčič, je podpisalo dvanajst poslancev.

Cilj predloga je krepiti načelo humanega ravnanja in odgovornega lastništva ter preprečevati trpljenje in mučenje živali. 

Glavni cilji predlaganih sprememb in dopolnitev so:

  • uveljavitev obveznega čipiranja psov in mačk,
  • prepoved usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož in krzna,
  • prepoved namernega omejevanja gibanja živali na način, ki jim lahko povzroči poškodbe, trpljenje in bolečino,
  • prepoved priveza psov na verige in druge oblike priveza,
  • prepoved usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih,
  • finančno razbremeniti občine,
  • zvišati kazni za prekrške.

Kaznovati želijo malomarna početja lastnikov živali 

S predlogom želi skupina poslancev dopolniti člen, ki opisuje prepovedana ravnanja. Po novem bi v ta člen sodilo tudi izpostavljanje neprimernim temperaturam in vremenskim pogojem.

To zajema malomarna dejanja lastnikov, kot je na primer puščanje živali v zaprtih avtomobilih na žgočem soncu ali izpostavljanje živali mrazu in vetru. 

Predlog zakona predvideva obvezno označevanje mačk, prav tako pa pes ne bo smel v novi dom, če prej ne bo čipiran.

»Označevanje mačk je eden od osnovnih korakov k odgovornemu lastništvu živali,« so zapisali v predlogu in dodali: »Odgovorno lastništvo je pogoj za zmanjševanje števila zapuščenih mačk v Sloveniji.« 

Predlog prepoveduje privezovanje z verigo

S spremembo zakona bi se zakonsko prepovedal privez psa z verigo ali kakršnokoli drugo obliko priveza. Ta bi ostal dovoljen med sprehodi, rekreacijo in veterinarskimi postopki.

Pojasnjujejo, da je privezovanje psa na verige zelo nevarno, saj lahko povzroči hude spremembe v obnašanju in v fizičnem razvoju. Ne samo, da privezovanje omejuje svobodo in prosto gibanje živali, ampak tudi slabo vpliva na njihovo zdravje in onemogoča naravno interakcijo z drugimi živalmi in ljudmi. 

Ob tem predlog zakona predvideva prehodno obdobje, v katerem bi se lahko lastniki psov na spremembe pripravili in poskrbeli za postavitev ograj oziroma pesjakov. 

Trenutne sankcije ne dosegajo želenih učinkov

Po predlogu ni več dovoljeno usmrtiti žival zaradi pridobivanja kož in krzna, prav tako ni več dovoljena evtanazija zdravih živali v zavetiščih. Pojasnjujejo, da večina zavetišč v Sloveniji že uveljavlja politiko neubijanja živali oziroma »no-kill policy«, zato je smiselno, da se to uzakoni in uredi na sistemski ravni.

Podpisniki predloga ob tem predlagajo, da se stroški oskrbe živali v zavetišču, ki sedaj pretežno bremenijo občine razdelijo tako, da bi polovico stroškov oskrbe živali pokrila Republika Slovenija, polovico pa občina.

Predlagatelji zakona se zavzemajo tudi za višje globe za prekrške. »Trenutne kazni in sankcije za ravnanja, ki niso dovoljena s tem zakonom ne dosegajo želenih učinkov. Trenutne kazni in sankcije so bistveno prenizke in posledično nimajo odvračilnega učinka,« so zapisali.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice