Slika je simbolična (Foto: Jure Banfi).
Slovenski športniki so nas tudi letos razvajali s številnimi mednarodnimi uspehi. Naša država je v letu 2023 glede na število prebivalcev zaostala zgolj za Norveško in Latvijo, razkriva raziskava spletne strani Greatest Sporting Nation.

Čeprav nas je zgolj dva milijona, pa se lahko v Sloveniji pohvalimo s številnimi športnimi dosežki, ki nam jih zavidajo tudi precej večje države.

To potrjuje tudi raziskava spletne strani Greatest Sporting Nation. Slovenski šport je glede na število prebivalcev že dolgo v samem svetovnem vrhu, nič drugače ni niti v letu 2023.

Kristjan Čeh je letos postal svetovni podprvak v metu diska, srebrno kolajno je na svetovnem prvenstvu v jadranju na deski s padalom osvojil tudi Toni Vodišek. Primož Roglič je slavil na dirki po Italiji, Tadej Pogačar se je z bronom vrnil s svetovnega prvenstva.

Benjamin Savšek je v letu 2023 osvojil naslov svetovnega prvaka v kanuju na divjih vodah, Luka Božič je slavil v seštevku svetovnega pokala iste discipline. Eva Terčelj je bila tretja na svetovnem prvenstvu v kajakaškem krosu.

Janja Garnbret je postala svetovna prvakinja v kombinaciji in balvanskem plezanju, judoistka Andreja Leški je bila druga na svetovnem prvenstvu, v skoku s palico je blestela Tina Šutej. Ema Kozin je osvojila naslov svetovne boksarske prvakinje v superveltrski kategoriji v različici WBC in WBO, Alenka Artnik je znova podirala potapljaške rekorde.

Znova so nas razvajali tudi smučarski skakalci, pa slovenski nogometaši, ki so se uvrstili na evropsko prvenstvo, pa bronasti odbojkarji in košarkarji z Luko Dončićem na čelu.

Le za Norveško in Latvijo, leta 2021 na samem vrhu

Slovenija se je v raziskavi spletne strani Greatest Sporting Nation glede na število prebivalcev uvrstila zgolj za Norveško in Latvijo. Še sredi avgusta je bila Slovenija uvrščena na drugo mesto.

Norveška je bila najboljša štirikrat v zadnjih petih letih, niz skandinavske države pa je leta 2021 prekinila prav Slovenija, ki je tretje mesto osvojila tudi lani in leta 2020.

Norveška je letošnjo zmago odnesla po zaslugi teka na smučeh in biatlona pa tudi rokometa. Sloveniji so največ točk prinesli uspehi v košarki (20,1 odstotka), sledijo plezanje (13,5 odstotka), kolesarstvo (12,3 odstotka), odbojka (7,4 odstotka) ter kajak in kanu (7 odstotkov), zatem še smučarski skoki, tenis, atletika, alpsko smučanje in judo.

»Razlogov za uspešnost slovenskih športnikov je več, od geografske raznolikosti, dostopnosti športne infrastrukture, dolge in bogate tradicije, športne mentalitete, do tega, da je Slovenija poznana kot odlična dežela za priprave in izjemen organizator tekmovanj.

Zaradi omejenih sredstev in majhnega bazena potencialnih prvakov ne moremo pričakovati, da bodo naši športniki v vseh športih na vrhu ves čas, zato uživajmo takrat, ko so,« je o uspehih slovenskega športa za TV Slovenija dejal novinar in komentator Tomaž Kovšca.

Avtor raziskave upošteva uspehe v 103 športih oziroma panogah, več o sistemu točkovanja pa lahko preberete na spletni strani Greatest Sporting Nation.

Starejše novice