Slika je simbolična.
Tudi ta mesec smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač v javnem sektorju. Preverite, kaj smo ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil.

V Sloveniji že od 15. januarja poteka stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Zdravniki in zobozdravniki trdijo, da so njihove plače neprimerne glede na zahtevnost in odgovornost dela, ki ga opravljajo, in da so v primerjavi z drugimi poklici v javnem sektorju podcenjeni.

Kako pa so v resnici razporejene plače v javnem sektorju in kdo so prejemniki najvišjih plač oziroma izplačil?

Zaradi pomembnosti javnega sektorja kot enega ključnih stebrov državne ureditve in enega največjih zaposlovalcev v državi je pregled ter analiza politik v tem sektorju odločilnega pomena za zagotavljanje učinkovitega delovanja javnih institucij in zaposlenih v njih.

V tem članku bomo tako razkrili informacije, ki so doslej ostale večinoma skrite pred očmi javnosti. Gre za zadnje dostopne številke, ki bodo razjasnile, kdo so najbolje plačani zaposleni v javnem sektorju in kakšni so dejansko njihovi zaslužki.

Kdo je februarja v javnem sektorju zaslužil največ?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v februarju letošnjega leta, razkrivajo, da tokratno lestvico pretežno sestavljajo zaposleni v zdravstvu, pa tudi zaposleni v sodstvu in šolstvu.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden višji državni tožilec svetnik, zaposlen na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem. Ta je februarja prejel najvišjo plačo, in sicer 25.040 evrov bruto.

Drugo mesto zaseda diplomirana medicinska sestra v dializi, ki je zaposlena v Splošni bolnišnici Celje, ki je februarja prejela 24.283 evrov bruto.

Tretje mesto pa zaseda visoki naravovarstveni svetnik Notranjskega regijskega parka. Februarja je namreč prejel 22.521 evrov bruto.

Na četrto mesto se je uvrstil policijski inšpektor, na peto pa višji zdravnik specialist zaposlen v Splošni bolnišnici Trbovlje. Policijski inšpektor je prejel 21.065 evrov bruto, zdravnik specialist pa 17.955 evrov bruto.

Prvo petdeseterico zaključuje plača visoka 11.777 evrov

Če nadaljujemo s pregledom prve deseterice, vidimo, da se je na šesto mesto uvrstil višji zdravnik specialist, zaposlen na Onkološkem inštitutu Ljubljana, ki je februarja prejel 16.706 evrov bruto.

Tudi ostala mesta prve deseterice zasedajo zaposleni v zdravstvu. Na sedmem mestu sledi višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je februarja prejel 15.605 evrov bruto, na osmem pa višji zdravnik specialist ljubljanskega kliničnega centra, ki je hkrati zaposlen kot asistent na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ta je februarja prejel 14.996 evrov bruto.

Sledi višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Sevnica s 14.421 evrov bruto na devetem mestu, prvo deseterico pa zaključuje višji zdravnik specialist Osnovnega zdravstva Gorenjske, ki je februarja prejel 14.373 evrov bruto.

Pogledali smo tudi, kako je na lestvici največjih zaslužkarjev zastopan vzhod Slovenije.

Komaj na 36. mestu se je znašel višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je zaposlen tudi kot visokošolski učitelj ter kot znanstveni svetnik na Univerzi v Maribor. Ta je februarja prejel 12.210 evrov bruto.

Med prvo petdeseterico pa so še višji zdravnik specialist, zaposlen v Splošni bolnišnici Murska Sobota na 39. mestu (12.125 evrov bruto), na 40. mestu se je prav tako znašel višji zdravnik specialist, ta je zaposlen v Zdravstvenem domu Murska Sobota (12.022 evrov bruto), na 43. mestu je februarja pristal višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Lendava (11.907 evrov bruto), na 47. mestu pa je višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj (11.854 evrov bruto).

Prvo petdeseterico največjih zaslužkarjev javnega sektorja ne nazadnje zaseda višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je februarja prejel bruto plačo visoko 11.777 evrov bruto.

Komentarji (2)

Milan Mesarič… (ni preverjeno)

Policijski inšpektor, pa tozilec, pa tako naprej. Zerejo suhi denar. Pohlepnezi. Barabe. Lopovi!!!!

Vojni veteran (ni preverjeno)

Kako je to sploh mogoče,da ima javni uslužbenec,brez kakršnekoli dodane vrednosti 25k plače ali pa 12k isto nesprejemlivo.To je možno samo v SLO,zato pa je 4/5 slocencev na minimalcu,ker nam banda krade ko sraka.

Starejše novice