Časnik Finance je objavil podatke o lanskem poslovanju vseh javnih zdravstvenih domov. Plače so jim zrasle za 16 procentov, imeli so tri četrt milijarde prihodkov in 18 milijonov dobička.

Zapisali so, da je lani kar 58 javnih zdravstvenih domov skupaj imelo 750 milijonov evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več kot leto prej, medtem ko so se celotni odhodki povečali za 11 odstotkov. 

Plače in drugi stroški zdravstvenih domov pa so zrasli za 16 odstotkov in pomenijo 70 odstotkov njihovih odhodkov.

Dodali so še, da je lani z dobičkom poslovalo 50 zdravstvenih domov, z izgubo pa osem.

Zdravstveni dom Ljubljana umirila stroške

Zdravstveni dom Ljubljana je po podatkih časnika Finance lani dosegel dobrih 89 milijonov evrov prihodkov, kar je le šest odstotkov več kot lani. Ker pa je umiril odhodke, se mu je poslovni izid le malo poslabšal in je imel na koncu slabih 1,6 milijona evrov presežka.

 Zdravstveni dom je imel lansko leto približno 1403 zaposlene, kar je manj kot leto prej, a so se jim kljub temu stroški dela zvišali za približno desetino, na 62 milijonov evrov.

V Finance so zapisali tudi, da bi blagajna zdravstvenega doma Ljubljana plačala še 28 zdravnikov, a jih ne najdejo. 

Med velikimi zdravstvenimi domovi je bistveno premalo kadra in največ težav s tem imajo ravno v Ljubljani.

Zaradi številnega odhoda družinskih zdravnikov v letih 2022 in 2023 sicer poskušajo na novo zaposlovati, a s klavrnim uspehom. Pacienti si v Ljubljani, po besedah časnika že lep čas ne morejo izbrati osebnega zdravnika, saj vsi odklanjajo nove vpise.

Manj presežka v Mariboru

Tretji največji zdravstveni dom v Sloveniji je Zdravstveni dom Maribor, ki je imel 61 milijonov evrov prihodkov in 1,5 milijona evrov presežka, kar je skoraj toliko kot v Zdravstvenem domu Ljubljana. 

Presežek v Mariboru je bil kar za polovico manjši kot leto prej medtem, ko so število zaposlenih povečali za tri odstotke, stroške dela pa za 14 odstotkov.

Precej velik delež presežka glede na prihodke ima med velikimi tudi Zdravstveni dom Ptuj.

Med srednjimi in manjšimi domovi pa imajo največ presežka v prihodkih zdravstveni domovi Ljutomer, Slovenske Konjice, Lendava in Ormož.

Komentarji (2)

Grega z brega (ni preverjeno)

Polovica zaposlenih na minimalcu ali nižje, vi pa govorite o prihrankih in zvišanju plač. Phah!

Xoxo (ni preverjeno)

Denarja v zdravstvu je na pretek, samo pravično ga je treba porazdeliti. Ne morajo nekateri dobiti plače po 20000€, ostali pa na minimalki. Vsa javna delovna mesta bi morali čez noč dati v stečaj in obdržati samo sposoben kader. Tako je naredila canada z ministrstvu za obrambo.

Starejše novice