Minuli konec tedna so v Mariboru našli kar dve neeksplodirani ubojni sredstvi, zaradi njiju bo potrebna največja evakuacija v zgodovini Maribora.

V soboto so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih, kjer gradijo trgovino Lidl, našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico pa so v nedeljo popoldne odkrili še eno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Potrebna bo največja evakuacija v Mariboru po drugi svetovni vojni

Evakuacija v bližini obeh bomb bo potrebna. Prvo bombo bodo deaktivirali jutri, 31. oktobra, drugo pa v nedeljo, 3. novembra.

Pristojni so sporočili, da je pripravljeno vse potrebno za uničenje prve bombe. Jutri bodo sirene približno ob 12. uri dve minuti opozarjale na pričetek deaktivacije bombe, prav tako bodo okoli 16. ure sirene 30 sekund opozarjale na konec deaktivacije oziroma možne nevarnosti.

Jutri bodo v radiju 300 metrov od lokacije bombe morali evakuirati nekaj manj kot sto ljudi. V nedeljo pa bo potrebno evakuirati okoli tisoč ljudi. Med 300 in 600 metri pa bo veljal ukrep zaklanjanja in bo zajel okoli 2200 ljudi, je povedal Matej Zupanič iz Službe za zaščito, reševanje in obrambno reševanje Mestne občine Maribor.

Zaklanjanje pomeni, da se morajo občani zadrževati v stanovanju in ne na prostem, izogibati se je potrebno tudi oknom. Ob morebitni eksploziji namreč lahko zaradi plinov oziroma udarnega vala pride do izmeta kamenja in drugih izstrelkov.

Evakuacijska točka bo dvorana Tabor

Kot smo že poročali, je evakuacijska točka dvorana Tabor. V dvorani Tabor, ki bo odprta že od 8. ure, bodo občane pričakali predstavniki civilne zaščite in predstavniki območnega združenja Rdečega križa Maribor. Zagotovljena je namestitev, zagotovljene so postelje, koce in vse ostalo, kar bodo ljudje takrat tam potrebovali. Vhod v dvorano Tabor je iz parkirišča. Vsi, ki sami ne bodo mogli do evakuacijske točke, naj za pomoč pokličejo številko 112.

Janez Lencl iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je povedal, da je največ aktivnosti vezanih na jutrišnji dan. Ne bo šlo za masovno evakuacijo, ampak za okoli 100 pacientov. Zaradi splošne nevarnosti gibanje in parkiranje znotraj Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ne bo mogoče do zvočnega signala za konec nevarnosti. Imajo pa vse stavbe podzemne hodnike, zato bo lahko transport znotraj kliničnega centra potekal nemoteno.

Kljub temu, da so izredni ukrepi v času deaktivacije bomb sprejeti tudi v Univerzitetnem kliničnem centru, bo Nujna medicinska pomoč zagotovljena ves čas.

Poskrbeti je potrebno za svoje premoženje, to pomeni umakniti avtomobile, zapreti okna in plin. Nikar pa ne pozabite tudi na živali.

V času evakuacije bodo zaprte tudi nekatere ceste

Jutri bodo zaprte le lokalne ceste, v nedeljo pa bo ob posameznih lokalnih cestah v 600-metrskem območju zaprta tudi mariborska hitra cesta na odseku Pesnica – Maribor center. Policisti bodo aktivnosti izvajali tudi s policijskim čolnom po reki Dravi, je povedal Boris Lukežič, predstavnik Policijske uprave Maribor.

Foto: Mestna občina Maribor

To je seznam ulic, prebivalci katerih bodo morali v četrtek ali v nedeljo zapustiti svoj dom:

Načrt za evakuacijo 31. oktobra.
Načrt za evakuacijo 3. novembra.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice