Slika je simbolična.
V okviru Kurentovanja že vrsto let poteka tudi umetniški del Ex-tempore, kjer izbirajo najboljša umetniška dela na teme karnevala, kurentov, pustnih mask, pomladi in tudi prostih tem.

Mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj tudi letos ni prekinila tradicije, ki Kurentovanje, sicer s prekinitvami, spremlja že od leta 2003. 

Nagrada vsako leto poteka v organizaciji Kulturno umetniškega društva Art Stays, Mestne občine Ptuj in Zavoda za turizem Ptuj, letos je pa izjemoma potekala v virtualni obliki. 

»Ko se bodo razmere normalizirale, bo organizirana razstava finalistov nagrade v Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju, do takrat pa bo razstava dostopna le v spletni obliki,« je sporočil Jernej Forbici, predstavnik Kulturno umetniškega društva Art Stays.

Nagrade tudi v vrednosti tisoč evrov

Mednarodna strokovna žirija je podelila glavno nagrado Mestne občine Ptuj v vrednosti tisoč evrov, dve odkupni nagradi v višini 550 evrov in nagrado za najbolj izvirnega kurenta. 

Odkupna nagrada Mestne občine Ptuj 2021 - Alojz Burja, Orači na Ptujskem karnevalu, varjeno brušeno železo (vir: KUD Art Stays).

Enega dobitnika nagrade pa bo izbralo tudi občinstvo, glasovanje pa bo možno preko družbenih omrežij. 

Letos so se prijavili umetniki od blizu in daleč in tako so prijave pripotovale tudi iz Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske in Japonske

Mednarodno žirijo so sestavljali akademski slikar Aleksij Kobal, galeristka Sofia Macchi, akademska slikarka in kustosinja Marika Vicari, novinarka kulturne redakcije Petra Zemljič, akademski slikar in profesor Igor Molin, umetnostna zgodovinarka in kustosinja Doroteja Kotnik ter galerist galerij Fovi in Art Stays Vladimir Forbici. 

Odkupna nagrada Mestne občine Ptuj 2021 - Mojca Lovrec Prezelj, Kurenti (vir: KUD Art Stays).

Glavna nagrada bo letos odpotovala v Avstrijo

Glavno nagrado v vrednosti tisoč evrov je dobil Albert Mesner iz Avstrije za delo Maškerada. 

Odkupni nagradi sta romali v roke Alojzu Burji in Mojci Lovrenc Prezelj, avtorica najbolj izvirnega kurenta pa je Jerneja Menzinger.

Nagrado galerije FO.VI dobi Maruša Štibelj, posebna priznanja strokovne žirije in nagrade trgovin Art - Art Trade pa dobijo Lana Kostanjevec, Renato Arnejčič, Tjaša Čuš, Tomaž Plavec, Željko Strelec, Kaoru Shibuta in Mirnes Alič.

Podeljeni sta bili tudi dve priznanji strokovne žirije za otroško delo, ki sta ju dobila Jakob Forbici in Loti Štefelin.

Slika, ki je prejela glavno nagrado in tisoč evrov (Vir: KUD Art Stays).
Najbolj izviren kurent 2021 - Jerneja Menzinger, Maska (vir: KUD Art Stays).
Priznanje strokovne žirije - Kaoru Shibuta (Japonska), Carnival, 2021 (vir: KUD Art Stays).
Priznanje strokovne žirije za najboljše otroško delo - Jakob Forbici, Trije klovni CICIOCIACI v cirkusu (vir: KUD Art Stays).
Priznanje strokovne žirije - Tomaž Plavec, KLUNG, železo (vir: KUD Art Stays).
Nagrada galerije FO.VI - Maruša Štibelj, Raztezanje uma, kolaž na platnu, 2021 (vir: Art Stays).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice