Slika je simbolična (foto: Bobo).
Novembra pred dvema letoma je na Ormoškem prišlo do več prometnih nesreč. Je bilo krivo dejstvo, da ceste niso bile posipane? Policisti Policijske postaje Ormož so na tožilstvo podali kazensko ovadbo.

24. novembra 2022 so bile temperature v zgodnjih jutranjih urah blizu ledišča, natančneje okoli dve stopinji Celzija. Veliko preglavic v prometu na Ormoškem je povzročila poledica. 

Policisti Policijske postaje Ormož so bili tega dne v jutranjem času obveščeni o več prometnih nesrečah na krajšem cestnem odseku glavne ceste. 

Večina teh se je končala z materialno škodo, v enem primeru je šlo za nesrečo z lahkimi telesnimi poškodbami. 

Je bilo za nesreče krivo poledenelo vozišče?

Podana kazenska ovadba zoper dve osebi in pravno osebo

Že predlanskega novembra, torej ko je prišlo do nesreče, so ormoški policisti v poročilo zapisali, da bodo zaradi poledenelega vozišča za vzdrževalca ceste podali kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo. Vzdrževalec ceste je Cestno podjetje Ptuj

Nekaj mesecev kasneje smo se za več informacij obrnili tudi na Cestno podjetje Ptuj. »Zadevo preiskuje Policijska postaja Ormož. Predali smo jim vse želene podatke, ostalega ne moremo komentirati,« so takrat komentirali. 

Na Policijski upravi Maribor smo zdaj preverili, ali je preiskava končana in ali so res podali kazensko ovadbo. Slednje so potrdili. 

»Policisti Policijske postaje Ormož so v juliju 2023 na Okrožno državno tožilstvo na Ptuju podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja opustitve nadzorstva v javnem prometu zoper dve osebi in pravno osebo,« so nam pojasnili. 

Slika je simbolična (foto: Bobo).

Kaj pravijo na tožilstvu?

Na Okrožnem državnem tožilstvu na Ptuju so na vprašanja Ptujinfo odgovorili, da lahko posredujejo le podatke o tem, ali določeno zadevo obravnavajo ter o stanju in reševanju zadeve.

Potrjujejo, da je predmetna zadeva v fazi posameznih preiskovalnih dejanj zaradi suma storitve kaznivega dejanja opustitve nadzora v javnem prometu po tretjem v zvezi s prvim odstavkom 327. člena kazenskega zakonika v zvezi z drugim odstavkom 20. člena kazenskega zakonika. 

Prvi odstavek 327. člena se glasi: »Oseba, ki ji je zaupano nadzorstvo nad vzdrževanjem cest, mostov, nad prevoznimi sredstvi ali javnim prometom ali vodstvo ali usmerjanje vožnje, pa s kršitvijo svoje dolžnosti povzroči nevarnost za življenje ljudi ali premoženje velike vrednosti, se kaznuje z zaporom do treh let.«

Gre za prvi tak primer

Prvič se je na območju Policijske uprave Maribor, torej tudi na širšem območju Ptuja, Ormoža, Maribora, zgodilo, da so policisti zoper izvajalce rednega vzdrževanja podali kazensko ovadbo zaradi poledice. 

Komentarji (3)

Xoxo (ni preverjeno)

Vsakoletni isti izgovor-" sneg nas je resenetil"

MAnton (ni preverjeno)

Stari moj, ful pomaga, če ne voziš kot idiot po snegu in ledu. Nasploh je puna zakon, če nisi rojen kot bedak in se ne voziš po poledenelem vozišču isto kot sredi julija v največji hici čuj

JADRINA ČUFTA (ni preverjeno)

Ne vem, zakaj ne bi nastale škode poravnale zavarovalnice, če znajo tako ažurno pobirati prenapihnjene premije. A-ja, te kriminalne združbe so zato, da kasirajo in da imajo njihovi uslužbenci polnomastne plače, ne pa zato, da oškodovancem nadoknadijo utrpelo škodo.
Ako ceste solijo kot blesavi je manj nesreč, to je res. A posledično avti na plehovju utrpijo veliko škodo. To škodo pa morajo sanirati lastniki vozil, ne pa zavarovalnice. Zato je "mastno" soljenje cest v interesu zavarovalnic, ker jim potem zaradi izostanka izplačil odškodnin ostane še več denarja. Tako bi tudi jaz posloval...

Starejše novice