Foto: Miloš Vujinović
Posledice vseh nedavnih naravnih katastrof so še vedno vidne tudi na mariborskih pokopališčih. Uničenih je namreč več deset spomenikov, prav tako pa so padla številna drevesa.

Številna neurja, ki so po Sloveniji divjala julija, in nedavne katastrofalne poplave so za seboj marsikje pustile opustošenje. 

V obdobju, ko bi se mnogi radi prepustili poletnim radostim in sprostitvi, je neusmiljena narava pokazala svojo moč ter prinesla večmilijonsko škodo, ki jo marsikje še vedno sanirajo.

Posledice neurja so se zarezale tudi v mariborska pokopališča, kjer so močni sunki vetra podrli stoletna drevesa in pustili za seboj razdejane nagrobnike.

Kljub hitremu odzivu pristojnih služb in lokalne skupnosti, ki se je nemudoma lotila sanacije in obnove, ostajajo sledi neurij še vedno vidne

Na pokopališču Pobrežje poškodovanih več deset spomenikov

Na območju Mestne občine Maribor stoji več pokopališč, med drugim pokopališče Urban, Limbuš, Razvanje in tudi pokopališče na Gorci, a sta največji pokopališči v Mariboru pokopališče Pobrežje in pokopališče Dobrava.

Nedavna neurja so veliko gmotno škodo v Mariboru povzročila prav na obeh največjih pokopališčih.

V Javnem holdingu Mariboru, pod katerega okrilje spada Pogrebno podjetje Maribor, ocenjujejo, da je bilo na pokopališču Pobrežje zaradi močnih sunkov vetra podrtih okrog 30 dreves in poškodovanih več deset spomenikov.

Na drugi strani pa je bilo na pokopališču Dobrava podrtih približno deset dreves, vendar večja škoda na spomenikih, ki so jih oplazile zgolj veje izruvanih dreves, ni zabeležena. 

»Določene vertikalne plošče na spomenikih bo treba zgolj ponovno stabilizirati, o čemer smo najemnike grobnih mest oziroma lastnike nagrobne opreme tudi že obvestili,« razlagajo v Javnem holdingu Maribor.

Skupna škoda za zdaj še ni znana

Kljub prizadevanju za odpravljanje posledic neurja pristojnim službam vseh dreves še ni uspelo odstraniti, zato točnega števila poškodovanih spomenikov in nagrobne opreme v tem trenutku še ne poznajo. 

Kot so sporočili iz Javnega holdinga Maribor, bo po opravljenem čiščenju vsa nastala škoda popisana in oškodovanci obveščeni

Tako v Pogrebnem podjetju Maribor v želji po čimprejšnji sanaciji prosijo najemnike grobov, da čim prej preverijo stanje na grobovih. 

Za nadaljnje informacije pa naj ob škodi kontaktirajo pisarno pokopališča Pobrežje, ki pokriva tako Pobrežje kot Dobravo, kjer so na voljo osebno ali preko telefona na telefonski številki 02 629 53 94 in 02 480 01 32.

Zbiranje vlog oškodovancev zaradi posledic neurij

Mestna občina Maribor je prav tako na spletni strani objavila vlogo in obrazca za prijavo škode, nastale zaradi neurij z dežjem, vetrom, zemeljskimi plazovi in poplavami.

»Na osnovi oddanih vlog z obrazci bo komisija Mestne občine Maribor za ocenjevanje škode ob naravnih in drugih nesrečah opravila oglede lokacij,« še razlagajo na Javnem holdingu Maribor.

Ob tem pa ne nazadnje vse obiskovalce pokopališč iz varnostnih razlogov prosijo za previdnost ob obisku pokopališč.

Starejše novice