Foto: Niko Časar
Pust je tu! Za nami je že nekaj norih zabav, šeme so že zavzele ptujske ulice in trge, iz vsake vasi se sliši pokanje biča in 'ruženje' zvoncev.

Kljub temu da je nekaj norih pustnih zabav že za nami, tudi kurenti in koranti so opravili prvi skok, bič je prvič počil, zarezana je bila prva brazda, pa se je Kurentovanje uradno začelo danes, 11. februarja, trajalo pa bo vse do pokopa pusta, ki bo 21. februarja. 

Danes se je, ob 11.00, začelo medcelinsko srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask. Dogodek je že vrsto let izjemno etnografsko doživetje, ki ponuja dragocen vpogled v navade in maske od blizu in daleč. 

Po ptujskih ulicah in trgih so se potikali tradicionalni pustni liki, kot so kurenti in koranti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi, vile in druge tradicionalne maske. 

Županja je morala predati oblast - zdaj vlada Hinko

Dan pa je bil posebnega pomena tudi za županjo Nuško Gajšek, ki se je od oblasti, vsaj začasno, morala posloviti. Ptujski županji se vsako leto, med pustovanjem, mandat prekine. Ključe do mestnih vrat si je tudi letos prislužil princ karnevala Hinko Sodinski plemeniti Gall. 

Je že 18. princ karnevala, njegova inavguracija pa je potekala 11. novembra, ob 11.11, na praznik svetega Martina ali, kot mu rečemo Ptujčani in Ptujčanke, na 'mali fašenk'. 

A njegova oblast ne bo trajala, tega se zaveda že zdaj. Na zadnji dan 'fašenka' bo moral ključe vrniti - tudi zato se županja ni težko poslovila od svojega ključa. Ve, da ga bo kmalu dobila nazaj. 

Komentarji (2)

Meri (ni preverjeno)

Bravo kurenti in koranti, kopjaši, pokači ter drugi pustni liki !!!

Sergej (ni preverjeno)

Tak je prav
Ko j... 8 marec in Kovačico

Starejše novice