Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA danes, med 13.10 in 14.25, ob koncu epidemije covid-19 letijo nad Slovenijo.

Piloti obeh vojska s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9 so tudi v Maribor prinesli sporočilo, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si pomagamo. Ameriški piloti so v znak zahvale podobno pred tem preleteli že nekatera italijanska mesta.

Letala so Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima je milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. V slovenski zračni prostor so ameriška letala vstopila ob 13.10. Maribor naj bi letala predvidoma preletela ob 13.39, Ptuj pa ob 13.42, a so prispeli z nekajminutno zamudo.

V času preleta patrulje so policije v neposredni bližini bolnišnic, tudi pred Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor, prižgale modre luči, z aplavzom pa so se poklonili zdravstvenim delavcem.

Z akcijo se je država simbolično zahvalila zdravstvenim delavcem, pripadnikom civilne zaščite in vsem, ki so bili oziroma so se vključili v sistem zaščite in reševanja, in pa vsem, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi.

Časovni načrt in smeri preleta (vir: MORS).

Ministrstvo za obrambo priznava, da smo k dobri epidemiološki sliki prispevali vsi, a je bilo najtežje breme predvsem na plečih zdravstvenih delavcev – v zdravstvenih ustanovah univerzitetnih kliničnih centrov Ljubljana in Maribor, Kliniki Golnik in Splošni bolnišnici Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, med epidemiologi …

Njihove napore so v ozadju podpirali še številčnejši pripadniki civilne zaščite, Slovenske vojske in vsi, ki ste bili oziroma ste se vključili v sistem zaščite in reševanja ter vsi, ki ste zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi.

Levica ostro: V zrak vrženih okoli 75 tisoč evrov!

Na prelet vojaških letal se je sicer že odzvala Levica, ki je pripomnila, da bi s tem denarjem lahko 1500 medicinskim sestram izplačali dodatek za delo v izrednih razmerah v višini 50 evrov: »Za uro in pol piarovske akcije bo ob ceni ure naleta v višini 7200 evrov za F-16 in 2300 evrov za PC9 dobesedno v zrak vrženih okoli 75 tisoč evrov!« 

»Edini primeren način, kako se lahko zahvalimo za konec epidemije, je ta, da ohranimo javno zdravstvo in ustrezno plačamo zdravstvene delavce, ki so nas spravili čez njo,« menijo v Levici. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice