Urgentni center Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj je začel delovati 1. decembra, danes pa je bila uradna otvoritev.

Na današnji uradni otvoritvi novega urgentnega centra Ptuj so se zbrali ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, vršitelj dolžnosti direktorja bolnišnice Aleksander Voda, vodilni iz politike, zdravstva in gospodarstva ter drugi.

Program so popestrili otroci Vrtca Ptuja iz enote Tulipan in mladi talenti z glasbenimi točkami.

Najsodobneje opremljen urgentni center

Urgentni center Splošne bolnišnice Ptuj je nov in najsodobneje opremljen urgentni center.

Ministrstvo za zdravje je za izgradnjo urgentnega centra namenilo več kot pet milijonov evrov, saj na tem območju prebiva več kot 80.000 prebivalcev in več kot 35.000 na leto jih poišče pomoč, je izpostavila ministrica Prevolnik Rupel.

Ob tem je povedala, da so s tem urgentnim centrom zagotovili sodobne pogoje za izvajanje službe nujne medicinske pomoči, vključno z združitvijo primarne in bolnišnične urgentne oskrbe na enem mestu, zato omogoča celovito zdravstveno obravnavo pacienta.

Delovati je začel takoj, ko je bilo mogoče

»Zbrali smo se zato, ker razumemo in se zavedamo, kako pomembna je ta pridobitev za mesto Ptuj in regijo kot celoto, kako pomembno je, da imajo krajani iz 18 občin na voljo hitro, varno in kakovostno medicinsko oskrbo, ki rešuje življenja in zato deluje urgentni center od prvega trenutka, ko je bilo to možno,« je v svojem govoru povedal Voda.

V času od odprtja, 1. decembra, do danes ni bilo zaznati nobenih pomanjkljivosti delovanja ptujskega urgentnega centra, je dodal. Dela je veliko in poteka nemoteno, so pa predvsem vikendi tisti, ko je urgentni center polno obremenjen, je še pojasnil Voda. 

Uradna otvoritev je sicer v letu, ki je simbolno pomembno za Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj.

»Bolnišnica Ptuj deluje na tej lokaciji že od 1874 in bo oktobra praznovala 150 let, kar dodatno poudarja pomembnost današnjega dne, ne le kot mejnik zagotavljanja nujne medinske pomoči, ampak tudi kot del dolgoletne zgodovine zavezanosti zdravstveni oskrbi na tem področju,« je dodal Voda.

Na ptujski urgentni center smo čakali kar 12 let

Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj je kot zadnja v državi 1. decembra odprla dolgo pričakovani urgentni center, ki je v novem prizidku bolnišnice. Naložba je stala 6,6 milijona evrov, pri čemer sta 1,3 milijona zagotovili bolnišnica in lokalna skupnost.

Voda je izpostavil kronologijo projekta, ki sega v leto 2011 ter vložena prizadevanja vseh vpletenih, da bi izgradnja Urgentnega centra postala resničnost.

Vodstvo bolnišnice se iskreno zahvaljuje vsem, ki so pripomogli k uspešni realizaciji tega projekta, posebno zahvalo pa namenja podjetju Talum, Perutnini Ptuj, podjetju Finakos in ostalim gospodarskim partnerjem ter lokalnim skupnostim za njihov nepogrešljiv prispevek. 

Ostaja želja po dokončanju zgornjega nadstropja

V času gradnje urgentnega centra urgentni center nadgradili z zgornjo etažo, ki je bila v preteklosti že v načrtu, a je izpadla. 

V tej etaži načrtujejo ureditev štirih novih operacijskih dvoran, v preostalem delu stare kirurgije pa rekonstrukcijo oddelka za intenzivno nego in anestezijo.

Delovanje urgentnih centrov

»Vse storitve urgentnega centra so plačane po realizaciji, poleg tega pa vzpostavljamo strateške točke nujne medicinske pomoči in 15 novih satelitskih urgentnih centrov, ki bodo kadrovsko in tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo bolnih, kar bo bo razbremenilo urgentne centre,« je dejala ministrica.

Prevolnik Rupel je na današnjem dogodku izpostavila še, da se z naložbami v infrastrukturo povečuje dostopnost do zdravstvenih storitev, izboljšujejo pa se tudi delovni pogoji za zaposlene.

Novost je tudi to, da uvajajo srečevalni sistem, ki bo skrajšal čas prihoda reševalne ekipe do pacienta, kar mrežo nujne medicinske pomoči še dodatno krepi. 

Starejše novice