Foto: Stanko Kozel
Ptujski kurenti so v družbi tradicionalnih pustnih likov in mask iz Ptuja in okolice obiskali državni zbor. Predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu so izročili poslanico z dobrimi željami za Slovenijo in vabilom na letošnje Kurentovanje.

Na obisku državnega zbora so kurente spremljali županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, predsednik 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC Branko Brumen ter 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski.

Foto: Stanko Kozel

Predsednik državnega zbora Dejan Židan se je v družbi predsednika državnega sveta Alojza Kovšce kurentom zahvalil za obisk in za pozitivno energijo, ki so jo prinesli s seboj. Izrazil je čestitke ob tem, da dogajanje letos prvič poteka pod okriljem UNESCA, ki je 2017 obhode kurentov uvrstil na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Kurenti so se predsedniku Državnega zbora za sprejem zahvalili s tradicionalnim plesom.

Foto: Stanko Kozel

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je ob tej priložnosti povedala, da je vesela, da so lahko duha, ki te dni vlada v Ptuju in je čaroben in povezovalen, ponesli tudi v slovensko prestolnico: »Ptujsko Kurentovanje je eden najstarejših in največjih karnevalov v Evropi in vsi v mestu dihamo z njim in ustvarjamo nepozabne spomine za obiskovalce, nastopajoče in tudi za nas, ki ga pripravljamo.«

Foto: Stanko Kozel

Branko Brumen, predsednik 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC, je ponovno poudaril, da bo Ptuj v času Kurentovanja za 11 dni postal največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine človeštva na prostem.

»Kurenti in ostali etnografski liki dajejo Ptuju z okolico edinstvenost ter nas uvrščajo na zemljevid etnografskih posebnosti, kar je potrdil tudi UNESCO. Prav tako nas je tudi Lonely Planet uvrstil med 10 najbolj zanimivih karnevalov na svetu,« je dejal. Dodal je še, da ptujski kurenti z obhodi odganjajo vse slabo ter prinašajo srečo in zadovoljstvo.

Foto: Stanko Kozel

Princ Jakob Zekel Videmski, ki je Državni zbor obiskal v spremstvu gardistov, je izrazil zahvalo za sprejem in zaželel srečo, dobro letino, veselje in zdravje vsem prebivalcem Slovenije.

Tradicionalno ptujsko Kurentovanje je eden največjih evropskih in svetovnih etnografskih festivalov. Vsako leto znova združi več kot 100 karnevalskih dogodkov, 900 kurentov, več kot 5.000 likov in mask ter preko 100.000 radovednih, sprostitve in zabave željnih obiskovalcev.

Ptuj, ki v letošnjem letu praznuje 1950 let od prve omembe v pisnih virih, je poznan tudi kot prizorišče najdaljše, največje in hkrati najbolj obiskane pustne povorke.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice