FOTO: KUD Art Stays
Na Ptuju v Galeriji mesta Ptuj bo v torek, 15. maja, ob 19. uri, ptujski župan Miran Senčar odprl mednarodno razstavo Hand made (ročno delo), ki bo odprta do 29. junija.

Na njej so razstavljena dela Kyriaki Costa, Eve Gerd, Resija Girardella, Ine Loitzl, Eve Petrič, Elise Rossi in Stanke Vauda Benčevič, kustosa pa sta Marika Vicari in Jernej Forbici.

FOTO: KUD Art Stays

»Zbrane umetnice s svojimi ročnimi spretnostmi, kot so šivanje, vezenje, kvačkanje in izdelava čipk, ki iz zgodovinskega gledišča pripadajo izključno ženskemu svetu, tako združujejo tradicijo z ustvarjanjem dialoga in intimnih prostorov, ob tem pa izkazujejo pridih transgresivnosti, izvrstne tehnične sposobnosti in globino misli,« je v katalogu ob razstav zapisala Vicarijeva. 

FOTO: KUD Art Stays

V delih Kyriaki Costa, Eve Gerd, Resi Girardello, Ine Loitzl, Eve Petrič, Elise Rossi in Stanke Vauda Benčevič se da to zavedanje razbrati ne samo iz izbora različnih tehnik, ampak tudi pri ustvarjanju miselnih struktur in estetskega delovanja na teksturo, bodisi pri vezenju, šivanju, kvačkanju, bodisi pri sodobnejših oblikah, kot so slika, skulptura, video, instalacija ali performativno dejanje. Na ta način se budnemu očesu opazovalca votek predstavi kot element človeške kulture, kjer gibanje roke, pogosto v navezi z iglo, kvačko ali čopičem, ni le raztezanje in umetniška praksa, temveč estetska izkušnja, osebni dialog s samim seboj in s svetom ter sredstvo, ki ponuja in predlaga nove izkušnje, smeri in povezave.

FOTO: KUD Art Stays

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice