Na slovenskih cestah vsakodnevno vozi veliko število tovornih in kombiniranih vozil, z obema pa vozniki lahko prevažajo tovor. S tahografom se vožnja v tovornjakih lahko kontrolira, zato večja nevarnost 'preti' s strani kombijev.

V preteklosti so velikokrat potekale debate o tem, da se šoferji tovornih vozil na pot podajo preutrujeni oziroma vožnjo nadaljujejo tudi takrat, ko telo tega ni več sposobno. Posledično je tako prihajalo do prometnih nesreč, ki so se velikokrat končale tragično. 

To težavo je v zadnjih letih vsaj delno odpravila obvezna uporaba tahografa, ki mora biti vgrajen v vsakem tovornem vozilu. Gre za napravo, ki beleži vožnjo in počitek poklicnih voznikov. Ta mora tako voziti in počivati po določenem urniku, kar preprečuje, da na cesti vztraja predolgo, oziroma prepreči, da si voznik ne bi privoščil potrebnega počitka.

»Če primerjamo prevoz tovora s kombijem ali tovornjakom, hitro ugotovimo, da ima slednji vgrajen tahograf, ki nadzira delo in vožnjo voznika. Na drugi strani tahografa v kombiju seveda ni in voznika tako nič ne omejuje,« pravi Karina Ditz, sekretarka sindikata poklicnih voznikov Slovenije.

Vozniki kombijev so bolj problematični

Pred časom so bile sprejete evropske uredbe o delovnem času in počitku poklicnih voznikov, vse to z namenom, da se zagotovi večja varnost.

»Glede na to, da kombiji tahografov nimajo vgrajenih radi rečemo, da vozijo neomejeno in takrat, ko tega več ne zmorejo. Velikokrat niso spočiti, niso naspani in so utrujeni. Lahko bi dejali, da so to potujoče tempirane bombe na cesti«. 

Ravno zato naj bi bili vozniki kombijev bolj nevarni za udeležence v prometu.

»Vozniki kombijev so bolj problematični. Glejte, vozilo je manjše, lažje in tako tudi hitrejše. V kolikor ima za volanom utrujenega voznika, se nesreča lahko zgodi veliko prej. Nesreča s tovornjakom je mogoče obsežnejša, več je materialne škode, tudi žrtve so pogostejše, a žal do velika števila smrtnih žrtev prihaja tudi pri nesrečah s kombijem«.

V potovalni dnevnik lahko pišejo kar hočejo

Tudi zato so zdaj vložili vlogo za spremembo zakona, po kateri bi kombinirana vozila, ki so zajeta v tovornem prometu, začeli bolj kontrolirati, rešitev je seveda tudi vgraditev tahografa.

»Vozniki kombijev bi sicer morali izpolnjevati potovalni dnevnik, ampak vsem nam je jasno, da vanj lahko napišeš kar hočeš. Nihče ti ne more dokazati, da to kar imaš napisano, ni res«.

Je pa ob tem naša sogovornica izpostavila še eno stvar, ki botruje temu, da vozniki kombijev na cesti vztrajajo tudi takrat, ko za vožnjo niso več sposobni.

»Sploh vozniki tega našega vzhodnega bloka so plačani na nelegalen način, torej na podlagi prevoženih kilometrov. Več ko voznik prevozi, višja je plača. Sploh vozniki kombijev morajo velikokrat prespati kar na sprednjih sedežih, kjer se ne morejo dovolj spočiti. Poleg tega velikokrat spijo zgolj dve do tri ure, da si malce oddahnejo in gredo naprej. Zato apeliram na vse voznike, naj se ustavijo, naj malo premislijo. Ogroženo je namreč njihovo življenje in življenje drugih«.

Starejše novice