Foto: Jaka Arbutina
Ste se kdaj spraševali, kaj je v ozadju cen grobnin? Na Ptuju so celo najvišje v Sloveniji, tako znesek pojasnjujejo upravljalci.

Javne službe Ptuj upravljajo s ptujskima pokopališčema. Trenutna cena grobnine za enojni grob na Ptuju je 40,80 evrov, kar je cena brez davka. Z davkom grobnina na Ptuju nanese na skoraj 50 evrov

Med starim in novim rogozniškim pokopališčem razlike v ceni ni, pojasnijo na Javnih službah Ptuj. Cene storitev pokopališke dejavnosti pa so nespremenjene že od leta 2016. 

Kaj pa dejansko je za ceno grobnine?

Na Javnih službah Ptuj na vprašanja Ptujinfo odgovarjajo, da je grobnina sorazmerni delež letnih stroškov upravljanja pokopališke dejavnosti za posamezno vrsto groba, izračunan pa je na podlagi razmerja do enojnega groba. 

Na ceno vpliva število grobov glede na vrsto grobov in površina, ki se upravlja in ureja. 

Izračun cen grobnin je sicer predpisan po zakonu o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Stroški grobnine vključujejo tudi stroške za urejenost pokopališča, oddaje grobov v najem in stroške vodenja evidenc. 

Višino grobnine pa na predlog upravljalca pokopališča določi občina. 

Cene iste od leta 2016, a se lahko dvignejo

Javne službe Ptuj, ki upravljajo s starim in novim rogozniškim pokopališčem, smo povprašali, ali se bodo cene grobnin dvignile, ko bo vežica obnovljena. 

Spomnimo. Stara vežica na rogozniškem pokopališču je že podrta. Na tem mestu bo stala nova, sodobna vežica. 

Objekt vežice bo imel klet, pritličje in tudi neizkoriščeno podstrešje. Strehi vežice in nadstreška bosta dvokapnici z naklonom petnajstih stopinj. Tlakovanje bo iz naravnega kamna v sivi barvi.

Celotna investicija znaša 881.614,82 evrov brez davka na dodano vrednost, dela pa naj bi bila končana že letošnjega septembra. 

Na javnih službah so pojasnili, da na podlagi zakona o pokopališki dejavnosti vsako leto spremljajo stroške in število grobov. Na podlagi določene metodologije se nato preračuna cena. 

»V primeru, da se bodo skupni stroški povišali, bo družba primorana dvigniti ceno grobnin,« so razkrili za Ptujinfo. 

Ptuj z najdražjimi grobninami 

Kot že zapisano, je na Ptuju grobnina za enojni grob 40,80 evrov na leto. To nas uvršča v sam vrh. Le malo cenejše so grobnine na Vrhniki, kjer je cena 40,10 evrov. 

Najcenejše grobnine v Sloveniji so v Brezovici, kjer je cena 16,14 evrov. Med cenejšimi grobninami so tudi te v Novi Gorici in kraju Miren v Kostanjevici. Tam je grobnina 17 evrov. 

Ljubljana, ki jo sicer uvrščamo v sam vrh po cenah na splošno po Sloveniji, za grobnine zaračunava 31,15 evrov. Kot zanimivost še dodamo, da je v Mariboru cena grobnin 22,69 evrov, v Murski Soboti 18,48 evrov, v Kranju pa 22,13 evrov. V vseh primerih navedenih cen gre za ceno enojnega groba. 

Po objavi članka so se oglasile Javne službe Ptuj in informacije dopolnile z naslednjim zapisom.

»V tem delu želimo bistveno dopolniti navedbe, zapisane v članku. Grobnina predstavlja sorazmerni delež letnih stroškov upravljanja pokopališke dejavnosti za posamezno vrsto groba, izračunan na podlagi seštevka vseh vrst grobov in njihovih razmerij do enojnega groba. Na ptujskem območju je uporaba enojnega groba najmanj uporabljena. Pri izračunu cen grobnin v MO Ptuj je upoštevanih 3.524 grobov, od tega 112 enojnih, 3.398 družinskih in 14 žarnih niš.

lzračunavanje cene grobnin je odvisno od več dejavnikov ter tudi od značilnosti samega podjetja, ki ceno zaračunava. Grobnina vključuje vse stroške za urejanje pokopališča (vzdrževanje pokopališča, pokopaliških objektov, odvoz odpadkov, porabo vode in elektrike), stroške oddaje grobov v najem in stroške vodenja evidenc, ki se lahko po posameznih občinah precej razlikujejo in so odvisne od več dejavnikov. Podjetja, ki opravljajo vzdrževanje pokopališč v sklopu občinskih režijskih obratov imajo že v osnovi manjše stroške, ki pripomorejo k nižji ceni. Primerjavo cen lahko tako opravimo samo posplošeno, saj bi za natančno in primerljivejšo analizo cen potrebovali več podatkov glede izračunavanja in ozadja preračunov, kot samo objavljeno ceno grobnin na spletnih straneh občin. Kot primer, cena grobnine na Ptuju za družinski grob je enotna, ne glede na število umrlih, v primerjanih občinah se ta zaračunava ločeno glede na povečanje prostora.

Družinski grob, za katerega je na Ptuju enotna cena ne glede na število umrlih, se v drugih občinah zaračunava ločeno.

Primerjava grobnin družinskih grobov.

lz primerjave tako sledi, da je Ptuj med primerjanimi občinami z najpogosteje uporabljenim družinskim grobom za več kot pol cenejši od Murske Sobote in več kot trikrat cenejši od Ljubljane. To dejstvo prikazuje resnično stanje cen grobnin v Sloveniji in postavlja Ptuj med mestne občine z najnižjimi cenami.«

Komentarji (3)

Robert VIDOVIČ (ni preverjeno)

Sram naj vas bo. Imamo najvišje grobnine in najslabše urejeno infrastrukturo na pokopališču. Upam da se bo z novo vežico zadeva nekoliko izboljšala, vendar pa bomo še naprej dalež zadaj v primerjavi z okoliškimi pokopališči.

ffra-ffra (ni preverjeno)

Ptuj z elitnim pokopališčem? Elitizem ni poceni !!

In reply to by Robert VIDOVIČ (ni preverjeno)

Meri (ni preverjeno)

Žalostno res, ker Javne službe Ptuj z Mestno občino Ptuj skupaj zelo skrbijo v prvi vrsti za njihove plače !!

Starejše novice