Foto: Darja Verlič
Mestna občina Ptuj je pričela z urejanjem novega rogozniškega pokopališča. Ta bo dobil novo, skoraj milijonsko vežico, napovedali so tudi žarni zid, kmalu pa tudi v obnovo prostora za razsip.

Mestna občina Ptuj je pričela z urejanjem novega rogozniškega pokopališča. Ta bo dobil novo, skoraj milijonsko vežico, napovedali so tudi žarni zid, kmalu pa tudi v obnovo prostora za razsip. 

Kmalu morda tudi nov žarni zid 

Način slovesa od pokojnikov se spreminja, tudi na tem področju so novi trendi. Svojci se zmeraj raje odločajo za odkup žarne niše, kamor se vstavi žara.

Tako je na novem rogozniškem pokopališču možnost pogreba v krsti, v žari, ki gre v zemljo, in v žari, ki se vstavi v žarno nišo, ki je del žarnega zidu. 

Ob odkritju temeljnega kamna za novo vežico je Nuška Gajšek, županja Ptuja, dodala še, da je veliko niš v žarnem zidu že zakupljenih ali polnih. 

»Tako da bo, seveda, tudi v tej smeri morala slediti investicija,« je razkrila.

Alen Hodnik, direktor Javnih služb Ptuj, je ob razgrnitvi temeljnega kamna razkril, da je projektiranje novega žarnega zidu že v teku.

A težava je območje raztrosa pepela ... 

Mestni svetnik Alen Iljevec, sicer del liste Ptuj je naš, pa je na 33. redni seji Mestne občine Ptuj omenil tudi neprimernost prostora raztrosa pepela na novem rogozniškem pokopališču. 

Povedal je, da se je na prostoru raztrosa že udeležil pogreba, ki so ga kazile smeti, ki bi jih naj prinašalo iz odlagališča Gajke. Dodal je, da prostor raztrosa pepela kazijo tudi ptičji iztrebki. 

Na Javnih službah Ptuj so za Ptujinfo odgovorili, da prostor za raztros pepela ni poln smeti iz Gajk, temveč večer občasno smeti prinaša z grobov, ki so v neposredni bližini. 

Prostor za raztros pa se nahaja v gozdu, zato je tega težko ali nemogoče zaščititi pred ptičjimi iztrebki. 

»Prostor za raztros pepela je lociran v gozdu, zato ga je težko zaščititi pred ptičjimi iztrebki,« so odgovorili na javnih službah, ki upravljajo s pokopališčem. 

Za Ptujinfo so nedavno povedali tudi, da je bil prostor za raztros pepela nazadnje urejen leta 2018, sočasno z gradnjo žarnega zidu.

Županja se z opažanji svetnika strinja, občina bo prostor sanirala

Na ptujski občini so za Ptujinfo pojasnili, da je na območju za razsip predvidena odstranitev rastja in dreves ter ureditev zasaditve okoli prostora

Dodali so, da so Javne službe Ptuj že pričele z deli, dela bodo končana v roku enega meseca. 

Za ta dela občini ni treba zagotoviti dodatnih sredstev, saj se dela izvajajo v sklopu rednih vzdrževalnih del. 

Gajšek pa je v odgovoru svetniku Iljevcu zapisala, da v kolikor sanacija, ki jo opravljajo zdaj, ne bi bila zadostna, bodo začeli s postopkom spremembe občinskega prostorskega načrta. 

Foto: Darja Verlič

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice