Foto: osebni arhiv Timija Pungarška
Le kdo ne pozna kultne gostilne in biljardnice Splavar. Mladi ptujski gostinec je v prostore vdahnil novo življenje - nastala je picerija, ki je ohranila znano ime.

Splavar je znana gostilna, ki se je mnogi spominjajo tudi kot igralnice, biljardnice in bara.

Zdaj v prostorih več ne žvenketajo biljardne krogle, skozi okna in vrata se vije vonj po picah. 

Pice v Dupleku

25-letni Timi Pungaršek je znano gostilno prevzel leta 2019, a ta je kmalu dobila novo podobo. Ideja je bila jasna - v Dupleku bodo pekli pice. 

Timijeva gostilniška pot je se začela na Ptuju, ko je zasledil oglas za dostavljalca pic. Zgrabil je priložnost in začel delati kot dostavljalec, a kmalu je pristal v kuhinji.

Za ptujsko picerijo je delal več let, poprijel pa je za vsako delo. 

»Vse sem bil, razen čistilka in šef,« se pošali. 

Prvo peč je prižgal na domači terasi

Peka pic je njegova strast. Pred leti je nabavil prvo peč in kmalu so izpod njegovih rok začele nastajati prve pice. 

Vsaka v domači pečki pečena pica je bila boljša od prejšnje, kmalu je bil čas za naslednji korak. Mladi Ptujčan je začel iskati prostor, kjer bi lahko kakovostne pice okusil še kdo drug, ne le družina. 

Lokacija nekdanjega Splavarja je bila za Timija pravšnja, da stopi na svojo poslovno pot.

Lokal so sčistili in pripravili na novo dobo, dodali pa so teraso, ki je bivši Splavar ni imel. Gostje poleti zdaj ob picah uživajo tudi na prostem. 

Kaj je skrivnost dobre pice? 

Pungaršek nam zaupa, da je dobra pica odvisna predvsem od dobrih sestavin. Kvalitetne sestavine, pri katerih »se ne špara,« je jasen. 

Testo, s katerim dela, vzhaja več kot 24 ur, je lahko prebavljivo in ne obsedi v želodcu.

Pice peče na temperaturi nekoliko pod 400 stopinj, odlične sestavine in ljubezen do dela, pa so tisto, kar naredi pico odlično

Dodaja, da cene trenutno res divjajo, a to ne bo vplivalo na sestavine, ki jih uporablja. Zdi se mu pomembno, da ohrani kvaliteto, ne glede na cene dobaviteljev. 

Kljub temu da danes vodi kar dve piceriji, in sicer še eno v Mariboru, si Timi še zmeraj nadene predpasnik. Od peke pic, do dela za točilnim pultom ali vožnje dostave - meni, da je to prednost, saj lahko zmeraj vskoči. 

»Izdelava pic, peka pic, še vedno uživam v tem. Ko lahko pečem, je to to. Tu sem veliko raje kot za papirji v pisarni,« pristavi. 

Se dobimo na pol poti!

Picerija Splavar dostavlja pice v krogu desetih kilometrov. Opaža pa, da se dober glas zares širi v deveto vas.

Za dostavo pice tako radi pokličejo tudi tisti, ki so od Dupleka oddaljeni nekoliko dlje. A kako do pice? 

Dobijo se na pol poti! Timi nam pojasni, da Ptujčanom veliko pic dostavi kar do Vurberka. Tam jo prevzamejo in si jo sami odpeljejo do doma. Pice je dostavljal že na bencinske servise in parkirišča.

Zrolana pica ali Pirola

A Splavar - kot smo že omenili - ni Timijev edini lokal. Gostilna Pirola je druga lokacija, ki je svoje odprtje doživela lanskega oktobra, sredi koronakrize. 

Tam postrežejo pico, a v nekoliko drugačni, zrolani obliki. Zrolane pice, nadevane s številnimi nadevi, manjkati pa ne smejo niti omake. 

»Je enostavno za prijeti v roko, zraven dobiš omakice, lahko namočiš in ugrizneš,« idejo razkriva Timi. Ena rola bi lahko nadomestila trikotni kos pice, saj jo je veliko preprosteje jesti. 

Pirola ima sicer manjšo teraso in notranji prostor, kjer lahko role pojeste, a so zaradi svoje oblike primerne tudi kar za na pot. Pa dober tek!

Starejše novice