Foto: Primož Krajnc, PGD Tepanje
Neurje z močnim vetrom in točo je ponoči iznad Italije zajelo naše kraje. Štajerski gasilci so na terenu že od polnoči, kjer se še vedno borijo z obsežnim uničenjem in posledicami, ki so jih za sabo pustile tudi današnje nevihte.

Ponovno neurje je na Štajerskem in v Pomurju spet podiralo drevesa, odkrivalo strehe in povzročalo skrbi prebivalcem. 

Mnogi so ostali brez elektrike in cestnih povezav, nekateri so ostali celo brez strehe nad glavo. Med drugim je razkrilo ostrešje na stavbi kmetijske fakultete v Pivoli, na cerkvah v Kungoti in Sveti Trojici v Slovenskih goricah ter na Osnovni šoli Loče

Na strehi tamkajšnje šole zdaj zeva velika luknja. Poškodovanih je okrog 100 kvadratov kritine, kar pomeni skoraj polovico celotne površine. 

»Dejansko je prišel tako hudo močan sunek vetra, da je dejansko s 'šperovci' vred streho utrgalo,« nam je povedal Tim Kovše, vodja intervencije Prostovoljnega gasilskega društva Loče.

Gasilci so na delu že več dni zapored

To je bila zanje samo še ena v nizu današnjih intervencij, aktivirani so bili že sredi noči, prvi poziv so dobili ob 00.35.

»Od takrat naprej, pa do sedaj imamo skozi intervencijo po intervencijo, tako da je kar hudo,« razlaga Kovše in dodaja, da so na delu že več dni zapored.

Zaradi današnjih dodatnih padavin pa je skozi luknjo na strehi dež poškodoval tudi notranjost šole Osnovne šole Loče.

»Namočilo je podstrešje, poškodbe se tudi vidijo v dveh učilnicah, od namočenosti. Sicer bomo pa uspeli zadevo pokriti, preprečiti vdor padavin oziroma padavinskih vod. In nekako tudi preprečili nadaljnje poškodbe,« nam je razložil Branko Sovič, višji svetovalec za komunalo in ceste občine Slovenske Konjice.

V neurju zagorel tudi hlev

Sredi noči je nedaleč stran, v kraju Spodnje Grušovje, zagorel tudi hlev. Prvi so na kraj gašenja prispeli gasilci iz bližnjega Tepanja.

»Ob 1.45 smo bili aktivirani, da gori gospodarsko poslopje. Ko smo prišli na kraj, je bil ogenj popolnoma razvit. Začeli smo z gašenjem,« pravi Primož Krajnc, vodja intervencije Prostovoljnega gasilskega društva Tepanje.

Preiskava še ni zaključena, a se domneva, da bi lahko do požara prišlo tudi zaradi posledic neurja. Kljub številčni pomoči gasilcev je hlev skoraj v celoti pogorel.

»Ne vem točnega razloga zakaj, ali je bil to udar strele, ali je bila kakšna napeljava. Bomo tudi te stvari pogledali in videli potem za nadaljnjo obravnavo, kako in kaj,« še dodaja Krajnc.

Težave občanom povzroča tudi izpad elektrike

Zaradi prekinjenih povezav na električnem omrežju je bilo brez napajanja z električno energijo opoldne okoli 22.300 odjemalcev. 

Do 12.30 so uspeli to število zmanjšati na okoli 17.300, pri čemer se dela še nadaljujejo, stanje pa se na terenu spreminja iz ure v uro. 

Veter je skozi ves dan podiral tudi drevesa in na več stanovanjskih hišah pustil škodo.

O vetrolomu poleg Slovenskih Konjic poročajo še iz Hoč, Puconcev, Rogašovcev in Lenarta. Gasilci in vsi drugi, ki pomagajo pri odpravi posledic neurij, bodo tako v prihodnjih dneh imeli polne roke dela.

Starejše novice