Predsednik uprave gospodarske družbe s Ptuja je po ugotovitvah Nacionalnega preiskovalnega urada sklenil dve pogodbi za nakup delnic, čeprav je vedel, da je ekonomsko upravičena cena delnic bistveno nižja od pogodbene cene.

Nacionalni preiskovalni urad je na Specializirano državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper sedem fizičnih oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Preiskovalci so ugotovili, da je prvoosumljeni predsednik uprave s preostalimi člani uprave gospodarske družbe s Ptuja storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti z namenom, da bi pridobil premoženjsko korist gospodarski družbi iz Ljubljane.

Po neuradnih informacijah, ki so jih objavili tudi na 24ur.com, gre za celotno nekdanjo upravo Perutnine Ptuj, in sicer predsednika uprave Romana Glaserja in člane uprave Nado Krajnc, Toneta Čeha in Milana Čuša. Ovadena naj bi bila po poročanju 24ur.com tudi nekdanja članica uprave Probanke Milana Lah in Bine Kordež, nekdanji prvi moža Merkurja.

Z namenom pridobitve premoženjske koristi gospodarski družbi iz Ljubljane je prvoosumljeni po ugotovitvah Nacionalnega preiskovalnega urada izrabil svoj položaj tako, da je v letih 2008 in 2009 v imenu in za račun gospodarske družbe sklenil dve kupoprodajni pogodbi za nakup delnic ter druge listine, vezane k tema pogodbama, v skupnem znesku približno 26 milijonov evrov.

Nato je na podlagi teh pogodb poravnal kupnino v dogovorjenem znesku. Pri tem je ravnal v nasprotju z interesi podjetja, ki ga je vodil, in v nasprotju s skrbnostjo dobrega gospodarja, so sporočili iz Nacionalnega preiskovalnega urada.

Gospodarski družbi pridobil najmanj štiri milijone evrov

Preiskovalci so ugotovili, da je sklenil pogodbo, čeprav je vedel, da nakup teh delnic ni bil potreben, ter da je poštena oziroma ekonomsko upravičena cena delnic bistveno nižja od pogodbene cene. Na ta način je direktor gospodarske družbe drugi gospodarski družbi pridobil premoženjsko korist v znesku najmanj štiri milijone evrov.

Odgovorne osebe družbe iz Ljubljane, ki je pridobila omenjeno premoženjsko korist, ter druge, s to družbo in osumljenimi povezane osebe, pa so utemeljeno osumljene pomoči pri storitvi navedenega kaznivega dejanja, je zapisano na spletni strani policije.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so prav tako pet od sedmih osumljenih že aprila 2020 kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj zlorabe položaja.

Komentarji (1)

mislimmmm (ni preverjeno)

zastaralo

Starejše novice