Foto: Jure Banfi
Novica o zaprtju Magne še vedno odmeva. Od 158 delavcev naj bi delo izgubilo kar 115 zaposlenih. Svoje nezadovoljstvo ob napovedanih odpuščanjih so delavci danes izrazili na protestnem shodu.

Nedolgo nazaj je gospodarsko sfero kot celotno Slovenijo presenetila odločitev Magne o ustavitvi proizvodnje v Hočah.

Avtomobilska skupina bo svoje dejavnosti preselila v Gradec, kot pojasnilo pa so iz podjetja sporočili, da naj bi temu botrovale razmere na trgu in trenutne potrebe kupcev. 

Ob tem so dodali, da bodo skušali čim večjemu številu zaposlenih zagotoviti delovna mesta znotraj skupine, za nekatere pa bodo v skladu z zakonodajo pripravili program razreševanja presežnih delavcev.

Hoška lakirnica je najprej naznanila, da se je okoli 90 zaposlenih presežnih delavcev, vendar so na zadnjem sestanku s sindikati predstavniki predložili seznam 115 zaposlenih, ob tem pa niso podali pojasnila za povečanje števila presežnih delavcev.

 

Nejevolja in razočaranje se je zadnje leto zgolj stopnjevalo, napovedi o odpuščanju pa so privedle do današnjega protesta, ki pa so se ga udeležili le trije delavci ter Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov.

»Kot pri zaposlenih se je v zadnjem letu nezadovoljstvo stopnjevalo tudi v sindikatu, ki je do pred letom dni Magno mnogokrat tudi javno pohvalil in označil za vzornega delodajalca. 

Ustavitev proizvodnje in program presežnih delavcev pa je povzročil vrhunec nezadovoljstva, ki ga bomo z zaposlenimi izrazili na protestu pred Magno,« med drugim poudarja Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov.

Protestniki naj bi slišali grožnje naslovljene na sodelavce

Vsi trije udeleženci protesta so trdili, da so slišali za grožnje, naslovljene na sodelavce, sami pa jih niso nikoli prejeli ali videli. Ocenili so, da so se ostali, ki jih danes ob petnajsti uri ni bilo na protestu, prestrašili vodstva podjetja. Danes so sicer tisti, ki so še prišli na delo, lahko zapustili tovarno ob 13:00, tudi vodstvo je takrat odšlo - protest pa je bil napovedan ob 15:00.

Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov je mnenja, da je »Očitno Magni uspelo prestrašiti delavce z grožnjami, da se protestnega shoda, ki so si ga dejansko sami zaželeli, niso udeležili.«

Miran Rajšp iz civilne iniciative Miklavž je povedal: »Tako kot so naredili z zemljo, ko so jo degradirali, so tudi delavcem enako naredili. Resnično se pokazalo kaj kapital zna narediti z človekom, ko ga ne rabi več. Enostavno ga odvrže.«

Starejše novice