Foto: Bobo
Pred pristojnim odborom se je včeraj v državnem zboru predstavil Marjan Dikaučič, ki ga je SMC predlagala kot kandidata za pravosodnega ministra po odstopu Lilijane Kozlovič.

Univerzitetno diplomirani pravnik in stečajni upravitelj s pisarno v Mariboru v javnosti ni najbolj znan, saj vidnih javnih funkcij doslej ni zasedal.

Vodil podjetje, ki je pristalo v stečaju, zdaj je stečajni upravitelj

Po poročanju slovenskih medijev se je v preteklosti neuspešno potegoval za notarsko mesto v Žalcu in za direktorja šmarskega zdravstvenega doma. 

Bolj zanimivo dejstvo pa je, da je bil Dikaučič od leta 2013 do 2016 direktor podjetja Prevozi Žižek, ki ima sedež v Gornji Bistrici.

Pomursko družinsko podjetje, ki se ukvarja s transportno dejavnostjo, se je ravno v tistem obdobju 'razklalo' na dvoje, saj je polovico posla odnesel Tomaž Žižek, ki danes vodi uspešno podjetje Transporti Žižek.

Primarno podjetje, kjer je bil direktor najverjetnejši novi pravosodni minister, pa je leta 2019, ko je podjetje vodila že Maja Žižek Cvetko, pristalo v stečajnem postopku z dolgom, ki danes znaša okoli 150 tisoč evrov.

Stečajni upravitelj Andrej Ocepek v svojih poročilih med drugim izpostavlja, da je imel velike težave ob začetku stečajnega postopka, saj nekdanja direktorica Maja Žižek Cvetko ni želela predati poslovne dokumentacije, to ni storila niti po sklepu sodišča.

Izbran zaradi izkušenj kot stečajni upravitelj

Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič je sicer na predstavitvi na odboru dobil sedem glasov, šest jih je bilo proti.

O njegovem imenovanju pa morajo glasovati še poslanci v državnem zboru, kar naj bi bilo na sporedu na izredni seji v torek.

Kot je obrazložil prvak SMC Zdravko Počivalšek, sta bila v igri za pravosodnega ministra Marko Starman in Marjan Dikaučič, končna odločitev za slednjega pa temelji na tem, da je programska prioriteta SMC sprememba stečajne zakonodaje za bolj učinkovite, transparentne in hitre postopke.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Fritz (nepreverjen)

Kriminalci se grupirajo

Jajcek (nepreverjen)

Vemo kakšni so bili stečaji v sloveniji.nacrtni za še dodatno izčrpavanje podjetij.in kaj delajo prevozniška firme v Sloveniji vozijo koko

Starejše novice