Vlada je konec decembra za tri mesece podaljšala ukrep mesečnega temeljnega dohodka in delno povrnitev izgubljenega dohodka zaradi karantene ali varstva otrok. Kot so sporočili, bo nova izjava na voljo predvidoma 11. januarja.

Mesečni temeljni dohodek je za samozaposlene, ki se v epidemiji koronavirusa soočajo s težavami pri poslovanju, na voljo od petega protikoronskega zakona naprej, pogoj pa je opravljanje dejavnosti najmanj od 1. septembra 2020 in padec prihodkov v lanskem letu za 20 odstotkov glede na leto 2019, poroča STA

Vsi upravičenci so od oktobra do decembra prejeli temeljni dohodek v višini 1100 evrov, 400 evrov manj so prejeli samozaposleni v kulturi, ki jim država plačuje obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. 

Izjava bo dostopna samo na portalu in aplikaciji eDavki 

23. decembra je vlada ta ukrep podaljšala za tri mesece, torej do 31. marca 2021. Kot so danes sporočili iz Finančne uprave Republike Slovenije, bo izjava predvidoma 11. januarja, tako kot tista za prejšnje tri mesece, dostopna zgolj na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vloge namreč ni mogoče vložiti v papirnati obliki, dodajajo.

Prvo izplačilo lahko pričakujejo do 10. februarja

Vsi upravičenci, ki bodo izjavo oddali do konca meseca, naj bi prvo izplačilo dobili do 10. februarja pod pogojem, da imajo poravnane vse zapadle davčne in nedavčne obveznosti na dan vložitve izjave.

Samozaposlenim, družbenikom in kmetom v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok od januarja do marca pripada tudi od 250 do 750 evrov, a samo, če ne bodo zaprosili za mesečni temeljni dohodek, do katerega so prav tako upravičeni. Ukrepa se namreč izključujeta. Obrazec za povračilo izgubljenega dohodka v primeru karantene je že na voljo v eDavkih. Vloge ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

Več informacij tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice