Celjsko-ljubljansko podjetje UVC Solutions je razvilo robota oziroma pametno UV-C dezinfekcijo, ki uničuje mikrobe v bolnišničnih prostorih in s tem zmanjšuje bolnišnične okužbe.

Bolnišnične okužbe močno obremenjujejo zdravstvo in ravno z namenom, da bi zmanjšali tovrstne okužbe, je mlado slovensko podjetje razvilo UV-C robota, ki učinkovito razkužuje bolnišnične prostore. 

Z robotom SteriPro nad bolnišnične okužbe

Bolnišnične okužbe v Evropi letno prizadenejo okoli 3,2 milijona ljudi in nas stanejo od 5,5 do sedem milijard evrov. 

»Z mednarodnimi študijami je dokazano, da se lahko z implementacijo UV-C tehnologije v procese bolnišnice zmanjšajo bolnišnične okužbe za 30 odstokov, kar je ogromno. V Sloveniji imamo 18.000 zabeleženih bolnišničnih okužb, to pomeni, da z implementacijo tehnologije UV-C v slovensko zdravstvo, bi te zmanjšali na 12.000,« pojasni Tomaž Erjavec, direktor podjetja UVC Solutions. 

SteriPro robot za dezinfekcijo

Napravo SteriPro uporablja že polovica slovenskih bolnišnic, uspešno pa jo lahko uporabljajo tudi v zdravstvenih domovih in domovih za starejše, torej povsod, kjer bivajo najbolj ogrožene in ranljive skupine ljudi.

SteriPro razkužuje sobe, hodnike, ambulante tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota. 

»V Splošni bolnišnici Murska Sobota si prizadevamo z vsemi ukrepi zaustaviti širjenje bolnišničnih okužb in poleg osnovnih ukrepov higiene, osebnega odnosa, so seveda vsi tehnični pripomočki, ki so na voljo. Eden od teh se je pojavil tudi na tržišču. Je bil pač produkt, ki smo ga želeli v naši bolnišnici in ga s pridom zdaj uporabljamo za razkuževanje prostorov, kjer se premikajo pacienti,« pravi Daniel Grabar, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota. 

Evropska sredstva pomagala skozi prve prepreke

Podjetje je koristilo evropska sredstva, za vse spodbude pa je skupaj prejelo 69.000 evrov evropskih sredstev. 

»Naša zgodba se je začela leta 2016 in takrat nam je s pomočjo podjetniškega sklada uspelo pridobiti razpis, ki je po tisti prvi začetni razvojni fazi pomagal skoz prve prepreke. Je bilo zelo koristno,« še pove Erjavec. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice