Zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni, številni zvezdniki na družbenih omrežjih oglašujejo kot trik za izgubo prekomerne teže. To je privedlo do ogromnega porasta povpraševanja, predvsem v ZDA. Kako pa je v Sloveniji?

Ozempic je zdravilo, ki ga zdravniki predpisujejo za zdravljenje sladkorne bolezni. A prav to zdravilo predvsem v Združenih državah Amerike zvezdniki in vplivneži promovirajo kot pripomoček za hitro hujšanje. Med njimi se omenjajo tudi Adele, Kim Kardashian in Elon Musk. 

Veliko povpraševanje je ponekod privedlo celo do pomanjkanja tega zdravila za sladkorne bolnike. 

V slovenskih lekarnah je zdravilo na voljo že nekaj let. Preverili smo, ali se lahko zgodi, da bi v Sloveniji diabetiki ostali brez tega zdravila.

»Čudežno zdravilo« za topljenje kilogramov oziroma rešitev na recept?

Kaj točno je Ozempic? Evropska zdravstvena agencija navaja, da gre za zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni, ki se uporablja skupaj z dieto in telesno vadbo za zdravljenje odraslih, pri katerih sladkorna bolezen tipa 2 ni zadovoljivo uravnana. 

Kot je pojasnil Bojan Madjar iz farmakoinformativne službe Pomurskih lekarn, zdravila ni možno kupiti v prosti prodaji, dobi se ga samo na podlagi predpisanega recepta. 

Madjar razlaga, da včasih dobijo tako imenovani beli recept, ki ne gre v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Pa nekateri to zdravilo tudi v Sloveniji uporabljajo z namenom hujšanja? »Ena pacientka, ko smo se malo pogovarjali, je rekla, da ima v ta namen predpisano zdravilo,« je povedal.

Za zdravljenje sladkorne bolezni Ozempic, za zdravljenje debelosti Wegovy

Zdravilna učinkovina v zdravilu je semaglutid. To je njen proizvajalec, dansko farmacevtsko podjetje Novo Nordisk, registriral za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 pod imenom imenom Ozempic. Lani je Evropska agencija za zdravila to odobrila tudi za zdravljenje debelosti. A za zdravljenje debelosti je zdravilo registrirano pod imenom Wegovy. 

Učinkovina je v obeh zdravilih ista, gre za semaglutid, a so terapevtski odmerki v obeh različni. Zdravila Wegovy na slovenskem trgu še ni.

»Gre za isto učinkovino, ampak za drugo zdravilo pod drugim imenom, ki se pa pri nas v Sloveniji ne dobi,« pojasnjuje Madjar. 

V Sloveniji ne primanjkuje zdravila za diabetike

Še posebej v Združenih državah Amerike magično moč Ozempica in Wegovy za hujšanje oglašujejo številni slavni. Prav ta »čudežna injekcija« naj bi pomagala Kim Kardashian, da je lahko 'zlezla' v obleko Marilyn Monroe.

Tudi Elon Musk je na vprašanje, zakaj je videti tako 'fit, zdrav in mišičast', na Twitterju odgovoril, da je njegova skrivnost »postenje in Wegovy.«

Prav zvezdniško reklamiranje naj bi po poročanju tujih medijev povzročilo naval na zdravilo, zaradi česar naj bi ga primanjkovalo za sladkorne bolnike. 

Proizvajalec in slovenska agencija za zdravila sta lani novembra sporočila, da pričakujejo občasne motnje v preskrbi z zdravilom Ozempic tudi na slovenskem trgu. Tega naj bi povzročilo povpraševanje, ki je večje od pričakovanega.

A Madjar pojasnjuje, da se strahovi niso uresničili. Kot pravi, so pomanjkanje zaznali v tujini in na možnost tega so bile opozorjene tudi slovenske lekarne. »Moram pa reči, da do tega pri nas ni prišlo,« je povedal. 

Zaznavajo zanimanje med ljudmi

Čeprav v Sloveniji navala na zdravilo ni, Madjar razlaga, da prejemajo vprašanja ljudi na to temo. 

»Ampak zaenkrat, kot že rečeno, zdravila z imenom Wegovy, ki je namenjeno zdravljenju povišane telesne teže pri nas še ni,« dodaja. 

Ob tem še enkrat poudarja, da je zdravilo Ozempic registrirano le za zdravljenje sladkorne bolezni.

Komentarji (1)

brezpredpida (ni preverjeno)

če želiš it mimo zdravnikov in receptov, jaz sem kupila semaglutid tukaj http://www.shujsaj.com

zadeva dejansko deluje, pa še pošljejo ti zastonj vzorec, da vidiš, če ti zadeva odgovarja

Starejše novice