Počitnice si je v 2018 lahko privoščilo 73 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji. Med razlogi za odhod na počitnice so bili najpogostejši sprostitev, počitek in zabava.

Med vsemi gospodinjstvi v Sloveniji si je enotedenske letne počitnice zunaj doma za vse člane gospodinjstva v letu 2018 lahko privoščilo 73 odstotkov gospodinjstev ali za odstotno točko več kot v letu 2017 in največ, odkar Statistični urad Republike Slovenije izračunava ta podatek.

Podatek izračunavajo tudi glede na tipe gospodinjstev in glede na dohodke gospodinjstev. Med tipi gospodinjstev je bil odstotek takih, ki so si lahko privoščila počitnice, največji med gospodinjstvi z dvema odraslima in z vsaj enim vzdrževanim otrokom, najmanjši pa med enočlanskimi gospodinjstvi. 

Med gospodinjstvi glede na dohodek je bil največji med gospodinjstvi z najvišjimi dohodki, najmanjši pa med tistimi z najnižjimi dohodki.

Na ravni statističnih regij je bilo največ gospodinjstev, ki so si lahko privoščila počitnice, v osrednjeslovenski, najmanj pa v pomurski statistični regiji. 

Kam, kako in zakaj potujemo?

V letu 2018 je vsaj enkrat zasebno potovalo okoli 1.222.000 ali 69 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Vsi skupaj so se odpravili na okoli 4.575.000 zasebnih potovanj, kar je sedem odstotkov več, kot jih je bilo v letu 2017.  Pri 84 odstotkih teh potovanj je bil glavni razlog zanje odhod na počitnice, med razlogi za počitnice pa so bili najpogostejši sprostitev, počitek in zabava.

Največ zasebnih potovanj v 2018 tako po domovini kot po tujini so prebivalci Slovenije opravili v mesecih juliju in avgustu, v obeh po 18 odstotkov.

Za 87 odstotkov zasebnih potovanj je bilo glavno prevozno sredstvo popotnikov osebno cestno motorno vozilo. Na drugem mestu je bilo letalo, na tretjem avtobus.

Država, ki jo je v letu 2018 obiskalo največ prebivalcev Slovenije, je bila Hrvaška. Bila je ciljna država za 61 odstotkov vseh zasebnih potovanj prebivalcev Slovenije v tujino. Sledile so Italija (7 odstotkov zasebnih potovanj), Avstrija (6 odstotkov) ter Bosna in Hercegovina (5 odstotkov). 

V letu 2016 so anketirance spraševali tudi po tipu destinacije; takrat je bil cilj pri več kot dveh tretjinah zasebnih potovanj v tujino morska obala.

Koliko nas stanejo počitnice? 

Zasebno potovanje prebivalcev Slovenije je v 2018 trajalo povprečno 4,5 prenočitve - v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini 5,8 prenočitve. Povprečni dnevni izdatki na takih potovanjih so znašali okoli 50 evrov na turista - v Sloveniji 40 evrov, v tujini 53 evrov.

Turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu, je porabil povprečno največ denarja na dan - 90 evrov; v Sloveniji 67 evrov, v tujini 100 evrov; turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču, pa povprečno najmanj, in sicer 18 evrov - v Sloveniji 18 evrov, v tujini 19 evrov. 

Cene počitniških paketov in nastanitvenih storitev v Sloveniji so zelo odvisne od sezone. Najbolj se dvignejo v glavni turistični sezoni, to je v juliju in avgustu. Počitniški paketi so bili v juliju in avgustu 2018 povprečno za več kot 30 odstotkov dražji kot na koncu leta 2017, nastanitvene storitve pa za več kot 10 odstotkov. 

Za prenočitev v hotelu v Sloveniji v enoposteljni sobi, vključena zajtrk in turistična taksa, je bilo treba v 2018 odšteti povprečno 106 evrov, v dvoposteljni sobi pa 161 evrov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Zakaj bi vas b… (nepreverjen)

Hrvati ne marajo slovencev ker so jim kradli ropali odtujevali in lagali.

Starejše novice