Po tem, ko smo se večji del zime zadrževali v notranjosti stanovanja, številni že komaj čakajo, da bo toplejše in bodo lahko več časa preživeli zunaj. To pa ne velja za tiste ljudi, ki imajo spomladanske alergije.

Ena najpogostejših spomladanskih alergij je alergija na cvetni prah ali seneni nahod. Simptomi slednjega so zelo podobni simptomom prehlada, zato moramo najprej izključiti možnost, da smo se zgolj prehladili.

Alergija na cvetni prah ali seneni nahod

V primeru prehlada simptomi izginejo v desetih dneh, če gre za seneni nahod pa lahko trajajo nekaj tednov, mesecev ali vse leto. Izcedek iz nosu je pri prehladu gostejši, pri alergiji pa je voden in redek.

Poleg tega nas pri alergiji na cvetni prah srbi koža, oči se nam solzijo, veke pa imamo otekle. Prehlad lahko spremljajo tudi povišana telesna temperatura ter bolečine v mišicah in sklepih, ki jih pri alergiji ni.

Da gre za alergijo zdravnik potrdi z vbodnim ali krvnim testom, ugotovi pa lahko tudi na kaj smo alergični.

Triki, s katerimi si lahko pomagamo omiliti alergijo

Alergije na cvetni prah ne moremo preprečiti, lahko pa jo omilimo. Pozanimati se moramo, kdaj cveti rastlina, kateri pelod nam povzroča alergijo in se v tem času čim manj zadrževati zunaj. V notranjosti bi se morali zadrževati ob lepem in suhem vremenu ter ko je vetrovno. Najmanj cvetnega prahu pa je v zraku med dežjem in po njem.

Izogibati se moramo tudi območjem, kjer je sveže pokošena trava. Zunaj je dobro nositi sončna očala in pokrivalo, saj zaščitijo oči in lase pred cvetnim prahom. Ko se vrnemo v stanovanje, moramo sleči oblačila, ki smo jih nosili zunaj, se oprhati in umiti lase. To naredimo zato, da s kože in las umijemo cvetni prah.

Če smo alergični v času cvetenja rastlin, perilo ne smemo sušiti zunaj, saj se lahko na njih nabere cvetni prah, ampak v sušilnem stroju ali v stanovanju na stojalu za perilo. Posteljnino bi morali oprati enkrat na teden. Prav tako enkrat na teden bi morali tudi posesati tla s sesalcem s HEPA filtrom, da se prah ne bo dvigoval.

Poskrbeti pa moramo tudi, da bo v našem domu čim manj cvetnega prahu. Pri tem nam lahko pomaga čistilec zraka s HEPA filtrom in klimatska naprava, saj iz ozračja odstranjuje vodo, v kateri se raztapljajo alergeni. Če za lajšanje simptomov alergij jemljemo kakšna zdravila, jih je dobro začeti jemati še preden se alergija pojavi, saj bodo tako simptomi blažji.

Alergijo lahko omilimo tudi s hrano

Poleg zgoraj omenjenih nasvetov in zdravil za alergije si lahko pomagamo tudi s prehrano. Predvsem se priporoča, da v tem času v svojo prehrano vključimo živila, ki okrepijo imunski sistem.

Pogosteje bi morali uživati živila, kot so pomaranče, limone in paprika, ki vsebujejo veliko vitamina C. Blagodejni učinek imata tudi ingver in kurkuma, zato bi ju morali v času alergij več uživati.

Bolj pogosto bi morali uživati tudi živila, ki imajo veliko omega-3 maščobnih kislin ter magnezija, kalcija in selena. Pomagajo nam lahko tudi domači med, propolis, olje črne koprive in ameriški slamnik.

Starejše novice