Vesna Kestin Petrič iz Direktorata za javno zdravje je na vladni novinarski konferenci predstavila protokol testiranja za učitelje. Testiranje zaposlenih, učiteljev in profesorjev, ki bodo v neposrednem stiku z učenci in študenti je ključen ukrep, meni

Testiranje učiteljev in profesorjev bo potekalo periodično, enkrat na teden, saj se lahko le tako do neke mere zagotovi zdravje učiteljev in profesorjev, so izpostavili na današnji vladni novinarski konferenci.

Pri tem je Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, poudarila, da je to le en od načinov zajezitve okužbe.

Tako morajo skrbeti tudi za higieno rok in kašlja, redno zračenje prostorov, nenehna nošnja mask, razkuževanje in učitelji morajo ob najmanjšem znaku okužbe ostati doma. 

Množično testiranje učiteljev se začne v ponedeljek

S ponedeljkom se začne množično testiranje učiteljev in profesorjev, ki bodo v neposrednem stiku s šolarji in študenti. 

Tisti učitelji, ki bodo imeli negativen test, bodo lahko s poukom začeli v torek, je pojasnila.

Učitelji, ki bodo imeli test na koronavirus pozitiven, morajo nemudoma domov, v izolacijo in kontaktirati svojega osebnega zdravnika, ki bo dal nadaljnja navodila. 

Testiranja potekajo v dogovoru s šolo in zdravstvenimi domovi

Koordinatorji testiranj so zdravstveni domovi, zato testiranje poteka v dogovoru med šolo in zdravstvenim domom. 

V dogovoru je tudi navedeno, kje bo samo testiranje potekalo. Testiranja lahko potekajo v šolah, v zdravstvenih domovih ali na tretji, primerni lokaciji. To je stvar dogovora med šolo in koordinatorjem zdravstvenim domom. 

Nekatere šole so na težje dostopnih območjih, zato bodo na pomoč pri testiranju priskočile tudi mobilne enote, pomagajo pa lahko tudi koncesionarji, če jih pozove zdravstveni dom. 

Testiranje mora potekati brez gneče

Šole in zdravstveni domovi se bodo dogovorili glede sistema prihodov na testiranje, saj gneče ne smejo nastajati. Ravno zaradi dogovarjanja so o navodilih že obveščeni ravnatelji, enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravstveni domovi in tudi občine. 

Profesorji višjih šol bodo testirani s pomočjo mobilnih enot povsod, kjer so univerzitetni programi. Ti bodo o lokaciji testiranja obveščeni s strani dotičnega ministrstva. 

Kaj pa učitelji, ki se ne želijo testirati?

V okrožnici, ki so jo prejele šole piše, da je testiranje za učitelje prostovoljno. Na včerajšnji vladni konferenci je ministrica za šolstvo Simona Kustec poudarila, da je testiranje obvezno. 

Dilemo je razjasnila Kerstin Petričeva, ki pravi, da medicinski postopek ne more biti obvezen, če tega ne določa zakon. 

Pravilo pa je, da tisti učitelj, ki se ne bo testiral, ne bo v živo izvajal pouka. 

Bo testiranje otrok naslednji korak?

Trenutno o testiranju otrok potekajo razprave po celotni Evropi, Petričeva dodaja, da so nekatere države to že uvedle. Slovenija bo s testiranjem otrok zaenkrat počakala, da se pokažejo posledice testiranja otrok drugod. 

Vendar je Petričeva dodala, da »je zelo možno, da bo to naslednji korak«.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Na Balkanu (nepreverjen)

https://danica hr/nacelnik-kafic-radi-na-crno-bez-racuna-usred-epidemije-i-nikom-nista

Starejše novice