Poslanci so zavrnili opozicijski predlog novele zakona o zaščiti živali, s katerim bi prepovedali privez na verige, uvedli višje kazni in obvezno čipiranje mačk. Bo več podpore dobil vladni predlog?

Zaključila se je redna seja odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri so obravnavali predlog o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali, ki so ga v državni zbor vložili Socialni demokrati.

Predlog ni bil izglasovan. Sedem poslancev je glasovalo za, osem poslancev predloga ni podprlo. 

»Poslanci, ki mislijo, da prepoved verig ni potrebna; da ne rabimo višjih kazni za zavržna ravnanja zoper živali; da skrb za dobrobit živali v Sloveniji ni pomembna; da je prepoved privezovanja psa na verige na kmetijskem gospodarstvu nesmotrna,« je ob objavi fotografije rezultatov glasovanja zapisala poslanka Socialnih demokratov Meira Hot.

Spomnimo …Glavni cilji zakona so bili uveljavitev obveznega čipiranja psov in mačk, prepoved usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož in krzna, prepoved namernega omejevanja gibanja živali na način, ki jim lahko povzroči poškodbe, trpljenje in bolečino, prepoved priveza psov na verige in druge oblike priveza, prepoved usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih, finančno razbremeniti občine in zvišati kazni za prekrške.

Vlada v obravnavo poslala podoben predlog

V kratkem bo državni zbor obravnaval podoben predlog, ki ga je vložilo ministrstvo za kmetijstvo in ga je vlada včeraj potrdila ter poslala v obravnavo v državni zbor. 

Tudi ta predlog uvaja obvezno čipiranje mačk, ureditev statusa zapuščenih mačk, omejevanje nelegalne prodaje psov, prepoved privezovanja na verige in prepoved usmrtitve zdravih psov v zavetiščih. 

Starejše novice