Foto: Jaka Arbutina
Kurentovanje je v Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio vrhunec doživelo danes.

V Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio se je 3. februarja začelo že 12. Kurentovanje, ki je z različnimi prireditvami čez teden doživelo vrhunec danes z veliko parado po mestu.

Lokalni mediji Kurentovanje opisujejo kot »s Slovenijo prežetim praznikom Mardi Gras«. Praznovanje se je začelo v Rekreacijskem centru E. J. Kovacic na aveniji St. Clair, kjer je raziskovalec folklore David Antolin predstavil narodno nošo iz Prekmurja oziroma Panonsko nošo, ki jo zaznamuje bela barva.

V Slovenskem narodnem domu, kjer je bila večina prireditev, so 3. februarja uprizorili tradicionalni kurentov skok.

Dogodki so se nato nadaljevali ves teden, vključno z degustacijo slovenskih vin in brezplačno spletno predstavitvijo kuhanja Marka Tomca, ki bo ponudil poenostavljen pristop k pripravi priljubljene sladice kremšnite.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Največji dogodek je bil danes in to na več prizoriščih. 

Finale je vključeval veliko parado in festival s hrano, pijačo, glasbo in igrami. Glavne zvezde predstave so bili seveda kurenti, ki preganjajo zimo in pozdravljajo prihod pomladi.

Sicer pa je v minulih dneh Noah Charney govoril o slovenskih mitologijah in vlogi v turizmu, predstavljena je bila idrijska čipka, slovenska kuhinja, slovenska vina, v četrtek, 8. februarja, pa je bila v Narodnem domu proslava ob kulturnem prazniku s slovensko jazz glasbo, poezijo in razstavo del umetnika Gregorja Peruška.

V Slovenskem muzeju in arhivu, ki je del Narodnega doma, je bila razstava zgodovine slovenskega športa, danes pa je sledil še Kurentov tek na pet kilometrov, parada in druge zabavne prireditve z glasbo, plesom in igrami.

Slovenska generalna konzulka Alenka Jerak, ki sodeluje pri izvedbi Kurentovanja, je sporočila, da bodo Cleveland obiskali člani novega Ameriško-slovenskega kluba, ki se osredotoča na povezovanje slovenske skupnosti v ZDA, gradnjo poslovnih in strokovnih vezi, kot tudi na pomoč slovenskim podjetjem, ki želijo vstopiti na ameriški trg ali na njem že delujejo.

V petek je tako bila tudi poslovna konferenca in srečanje z ameriškimi poslovneži slovenskega rodu, kamor je bilo povabljenih več kot 55 podjetij, ki delujejo v Ohiu. Isti dan je bilo tudi srečanje s predstavniki slovenskih ustanov in posamezniki v Clevelandu.

Komentarji (1)

Sergej 22 (ni preverjeno)

Odlično

Starejše novice