Vir: Facebook Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
V petek, 31. maja, bo potekal festival Knjižnice Ivana Potrča Ptuj z naslovom »Kdor vesele pesmi poje«.

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj v petek, 31. maja, organizira Festival »Kdor vesele pesmi poje«. Festival bo potekal v Knjižnici Ivana Potrča na Ptuju od 9.00 dalje. 

Več o festivalu smo povprašali višjo bibliotekarko Tjašo Mrgole Jukič, ki je vodja Potujoče knjižnice v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj.

Letošnji festival posvečajo 140-letnici rojstva mladinskega pisatelja Josipa Vandota, ki je ustvaril nepozabne literarne junake, ob katerih so ustvarjale mnoge generacije.

»Namen je povabiti mlade in starejše v knjižnico na druženje, kjer bodo na zabaven način spoznali zastavljeno tematiko, letos torej mladinskega pisatelja Josipa Vandota in njegove literarne junake,« pove Mrgole Jukič.

Kakšen program so pripravili?

Program v knjižnici se bo začel ob 9.00.

Med 9.00 in 13.00 se bodo zvrstili nastop mladih bralcev iz Osnovne šole Cerkvenjak-Vitomarci, nastop Bratov Malek »Pastirske vragolije: Obisk pri teti Pehti«, otroška likovna delavnica »Narišimo Kekca«, na ogled bo razstava Josip Vandot na Študijskem oddelku knjižnice in razstava Kekec na Mladinskem oddelku, ogled Bibliobusa in pripovedovanje pravljic ob 9.30, 10.00, 10.30, 11.00, 11.30, 12.00 in 12.30.

Ob 9.30 in 12.30 bosta potekala vodena ogleda knjižnice s poudarkom na razstavi o Josipu Vandotu.

Ob 9.30, 10.30, 11.30 in 12.30 boste lahko obiskali grajsko gospo.

Ob 17.00 pa bo gledališka predstava z naslovom »Pehtin zdravilni napoj«, ki jo bo odigralo Eci Peci kreativno gledališče.

Obvezna je prijava organiziranih skupin na 02 771 48 07. Prijave sprejemajo do zapolnitve prostih mest. Prireditev bo v vsakem vremenu.

Festival je namenjen predvsem ranljivim skupinam

Festival je namenjen otrokom, to je najstarejšim skupinam v vzgojno varstvenih zavodih in prvi triadi učencev v osnovnih šolah, pa tudi učencem s prilagojenim poukom in varovancem domov upokojencev.

Gledališka predstava ob 17. uri je pa namenjena družinam, torej staršem, starim staršem in otrokom, razloži Mrgole Jukič.

»Gre za najbolj ranljive skupine ljudi, ki jim na ta način namenjamo posebno pozornost tudi tako, da se z nami družijo. Želimo jim pokazati, da je knjižnica prijeten prostor, kjer se lahko družimo in kjer dobimo knjigo za vsak okus. Ta nam širi obzorje, krajša čas in je vedno dobra prijateljica.« 

Vstop je prost

Vstop na festival je prost in odprt za vse. Pridejo lahko posamezniki in skupine.

»Skupine se morajo najaviti, da jih lahko umestimo v program pripovedovanja pravljic, ostale aktivnosti so proste in številčno niso omejene.«

Priprave so v polnem teku

Mrgole Jukič za Ptujinfo razkrije, da so priprave na Festival »Kdor vesele pesmi poje« v polnem teku in potekajo odlično, saj so sodelavci prevzeli svoje vloge tako iskreno in srčno, da vsi komaj čakajo petek.

»Teta Pehta že peče poseben kruh za pogum, Kekec in Rožle bosta pokazala kakšne so pastirske igre, ogledate si lahko razstavo o Kekcu in na Študijskem oddelku razstavo o Josipu Vandotu, pričakujejo vas tri pravljičarke in dve grajski gospe, delavnica, tudi delavni listi, ki jih bodo otroci rešili doma in prinesli v knjižnico. Izžrebanci bodo deležni nagrade. Vsak pa bo s seboj odnesel še spominček - balon. Skupaj se bomo zabavali in peli: Kdor vesele pesmi poje ...«

Lani preko 900 udeležencev

Za konec nam Mrgole Jukič še zaupa, da so Pravljične urice že zasedene in da je na njih prijavljenih 450 otrok ter da se zelo veselijo množičnega obiska.

»Želimo si le lepega vremena, pa bo udeležba gotovo taka kot lani, ko je bilo preko 900 udeležencev.« 

Starejše novice