Na slovenskih avtocestah imajo precej težav, pričeli so z izločanjem tovornjakov.

Sneženje že od jutra precej težav povzroča v prometu na avtocestah, na primorski avtocesti se stanje poslabšuje tudi zaradi vse močnejše burje. 

Dars je skupaj s policijo začel izločati tovornjake, težje od 7,5 tone, na celotnem avtocestnem omrežju. 

Še vedno sta zaprti dolenjska avtocesta in vipavska hitra cesta

Po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste je zaradi zdrsov tovornih vozil še vedno zaprta dolenjska avtocesta pred priključkom Višnja Gora proti Novemu mestu. 

Vipavska hitra cesta je prav tako zaradi zdrsov tovornih vozil zaprta med priključkom Vipava in razcepom Nanos proti Razdrtemu. 

Na gorenjski avtocesti pa je promet oviran zaradi prometne nesreče pred priključkom Šmartno proti Ljubljani.

Izločanje tovornjakov na štajerski avtocesti

Na več lokacijah poteka izločanje tovornih vozil, težjih od 7,5 tone.

Izločajo jih na štajerski avtocesti pred priključkom Žalec proti Mariboru, na dolenjski avtocesti med priključkoma Grosuplje vzhod in Višnja Gora proti Novemu mestu ter med Drnovim in počivališčem Zaloke proti Ljubljani. 

Prav tako jih izločajo na primorski avtocesti pred počivališčem Ravne ter med Vrhniko in Brezovico proti Ljubljani.

Na avtocesti Fernetiči - Gabrk tovorna vozila izločajo pred počivališčem Povir proti razcepu Gabrk, izločajo jih tudi na pomurski avtocesti med priključkoma Pince in Murska Sobota proti Mariboru ter na gorenjski avtocesti med priključkom Brnik in počivališčem Vodice proti Ljubljani, kažejo podatki prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

Prepoved vožnje za težje tovornjake velja tudi na nekaterih cestah na Dolenjskem in na cesti skozi Hudo luknjo, med Velenjem in Mislinjo. 

Zaradi zimskih razmer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cesti Spodnja Idrija - Godovič.

Največ nesreč na štajerski avtocesti, ne odpravljajte se na pot, če ni nujno

Številna opozorila niso zalegla, zgodile so se številne prometne nesreče in zdrsi tovornih in osebnih vozil.

Največ težav zaradi zdrsov tovornih vozil je na štajerski avtocesti, je za STA dejal Vasja Podkrižnik s prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

Promet po državi je močno upočasnjen, na delu so plužne in posipne skupine, ki tam, kjer je prišlo do zdrsov, ne morejo dobro opraviti svojega dela, je opozoril Podkrižnik. 

»Če ni nujno, ne na pot. Če pa morate, pa zagotovo in samo z dobro zimsko opremo,« je podčrtal Podkrižnik.

Trenutno je zaradi zdrsov tovornih vozil na štajerski avtocesti med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje zaprt vozni pas proti Mariboru ter vozni pas med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje proti Ljubljani. Zaprta je cesta Poljana - Šentvid.

Na Policijski upravi Maribor so zgolj med 5. in 8. uro obravnavali 15 prometnih nesreč z materialno škodo in štiri z lažjimi telesnimi poškodbami. 

Voznikom svetujejo, naj ne pozabijo na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti.

»V avtu imejte dovolj goriva, na pot pa se odpravite z očiščenim vozilom, pravočasno in nikakor brez zimske opreme. Obvezno vnaprej preverite prometne razmere na relaciji, na katero se podajate. Policisti opozarjamo tudi na ustrezno varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna,« sporočajo.

Slavko Bračko iz podjetja Pomgrad, ki je vodja vzdrževanja cest v večjem delu Štajerske, je za STA davi povedal, da so vse plužne enote na terenu.

»Zaenkrat nekih posebnosti ne beležimo. Padavine so se začele opolnoči, najprej dež, ki pa je med 4. in 5. uro prešel v sneg,« je povedal. 

Tudi med jutranjo prometno konico zunaj avtocest ni bilo večjih zastojev ali zdrsov vozil. »Trenutno v prometu zagotavljamo prevoznost za vozila, ki so z zimsko opremo,«  je dodal.

Tudi v Ljubljani sneženje ne povzroča pretiranih težav v prometu, je za STA povedal vodja posipavanja na KPL Enver Kerič

Po njegovih besedah je na terenu trenutno približno 45 posipalcev, pluženje cest pa bodo začeli okoli 11. ure. Zaradi sneženja je na območju Ljubljane prišlo do nekaj lažjih prometnih nesreč z materialno škodo, do nesreč s hujšimi posledicami pa ne prihaja, je za potrdila Aleksandra Golec s Policijske uprave Ljubljana.

Enako je na Gorenjskem, kjer je v nižinah začelo snežiti okoli 7. ure zjutraj, je v nekaj urah zapadlo nekaj centimetrov snega, in sicer na območju Kranja in spodnje Gorenjske okoli deset centimetrov, na območju Radovljice in nižinah zgornje Gorenjske pa zaenkrat okoli pet centimetrov. 

Po celotni Gorenjski še naprej sneži. Po informacijah vodje vzdrževanja cest v Gorenjski gradbeni družbi Damijana Pestotnika zaenkrat večjih težav zaradi snega ni. Kot je povedal za STA, so delavci z mehanizacijo na terenu in posipajo ter plužijo ceste.

Starejše novice