Slika je simbolična.
Ptujska kavarna je lokal na mestni tržnici, ta pa sicer pripada javnim službam. Podjetje se je odločilo, da je čas, da kavarno zaprejo.

Ptujska kavarna je lokal Javnih služb Ptuj. Decembra lani so jo razširili še v prostor Ptujskega škrnicla, ki so ga zaprli. 

Takrat so se na javnih službah odločili lokala združiti, saj so bile v kavarni sprva le tri mize, s katerimi pa je, kot so dejali, težko zagotavljali pozitivno poslovanje v zimskih mesecih. 

V kavarni so se že dlje časa soočali z upadom prometa, zato pozitivno niso poslovali. 

Kavarno raje zasebnikom? 

Svoje dvome pa so izpostavljali tudi že ptujski svetniki. Nekateri so mnenja, da bi Javne službe Ptuj morale ostati zveste svoji primarni dejavnosti, drugim je bila ideja o kavarni pod taktirko tega podjetja všeč. 

Lansko leto pa je Miha Požgai, sicer del svetniške skupine Liste Andreja Čuša, podal vprašanje glede lokala. Zanimalo ga je, kolikšna je izguba lokala na mestni tržnici in ali bodo na javnih službah začeli razmišljati o oddaji lokala. 

»Ali ne bi bilo bolj smiselno razmišljati o sezonskosti same gostilne kot o njeni širitvi? Pri sezonskih gostilnah postane problem zagotavljanje kadra. Sam ne vidim rentabilnosti tega projekta in mislim da bi se gostilna morala oddati najboljšemu ponudniku,« je bil oster Požgai. 

Lani izgube za 18 tisočakov, težava tudi v kadru 

Svetniku Požgaiu je takrat odgovoril Alen Hodnik, direktor Javnih služb Ptuj. Pojasnil je, da so ob začetku delovanja morali kupiti vso opremo, kavarna pa je začela poslovati v letu, ki je bilo zaznamovano s korona omejitvami. 

»V letošnjem letu beležimo izgubo približno 18 tisoč evrov, za katero pa ocenjujemo, da je bolj posledica specifik leta 2021, kakor rednega obratovanja kavarne,« je lanskoletno izgubo pojasnil Hodnik. 

Zdaj je jasno: kavarna gre v najem

Javne službe Ptuj so za Ptujinfo potrdile, da predvidevajo, da bodo prenehali z upravljanjem kavarne, saj so se soočali s težavami pri obvladovanju manjše poslovne enote z majhnim številom zaposlenih.

Težko so zagotavljali nadomeščanja, kader, so pojasnili. 

»Zato menimo, da bo nekdo, ki mu je gostinstvo glavna dejavnost, te težave reševal lažje, s tem pa tudi izboljšal kvaliteto gostinske ponudbe na mestni tržnici,« so še razkrili za Ptujinfo. 

Potrdili so, da bo Mestna občina Ptuj z objavo javnega razpisa iskala najprimernejšega gostinskega ponudnika, ki bo kavarno vzel v najem. 

S tem pa bosta z delom v kavarni prenehali dve osebi, ena je zaposlena za polni delovni čas, druga za polovični. Obe delovni mesti se bosta ukinili ob prenehanju delovanja kavarne. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Mičan (nepreverjen)

Tak poslovni koncept je bil zgrešen že v štartu...
Eno pač dolgo rabijo, da jim cukne...
Enim pa nikoli.

Boris (nepreverjen)

Kdaj bomo končno spoznali, da je kapitalizem edini socialno vzdržen sistem, zasebna lastnina pa edina produktivna. Vse ostalo je inkubator za korupcijo.

Starejše novice