Foto: Facebook Festival Dobrote slovenskih kmetij
Po Ptuju bo ponovno dišalo, zvezda letošnjih Dobrot slovenskih kmetij pa bo olje. Tudi letos vstopnine ne bo.

Le še teden dni nas loči do že 33. ponovitve festivala Dobrote slovenskih kmetij. Festival bo letos potekal med 20. in 22. majem v Minoritskem samostanu na Ptuju. 

Ptuj se je s tem festivalom postavil na zemljevid prehranske prestolnice, je ob predstavitvi letošnjega programa festivala dejala županja Ptuja Nuška Gajšek. 

»To je en tak res čudoviti dogodek, kjer se poklonimo slovenski prehrani, slovenskim pridelovalcem,« je dejala. 

Od vil do vilic - festival je pripomogel k prepoznavnosti kulinarike

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, je izpostavil pereč problem slovenskega kmetijstva - to je v težki situaciji, odkupne cene so slabe, ena od rešitev pa je ureditev razmerja »od njive do mize ali pa od vil do vilic,« je dejal. 

Izpostavil je, da je prav festival Dobrote slovenskih kmetij pripomogel k vedno večji prepoznavnosti slovenske kulinarike, ohranili so izročilo in s festivalom poudarjajo pomembnost doma pridelane hrane, lokalnega. 

Andrej Rebernišek, direktor ptujskega zavoda za kmetijstvo in gozdarstvo, je izpostavil, da je festival pripomogel tudi k dvigu kvalitete domačih izdelkov. »Kjer je znak Dobrot slovenskih kmetij gre za odlične izdelke,« je jasen. 

»Žal je lahko tistemu, kateri še ni videl teh dobro, ki jih pridelajo slovenske kmetice in kmetje,« je zaključil Rebernišek. 

Trije dnevi bogatega programa in kulinarike

Tudi letos pa se bodo zvrstili trije dnevi bogatega dogajanja, ki bo brez vstopnine. 

Slovesnost ob uradnem odprtju festivala bo v petek, 20. maja, ob 12.00, podelitev priznanj pa v soboto, 21. maja, ob 21.00, in nedeljo, 22. maja, ob 11.00. 

V petek se bo dogajanje pričelo ob 9.00 s strokovnim posvetom o pestrosti ponudbe slovenskih olj in njihovi uporabi v kulinariki.

Le uro kasneje bo sledila seja komisije državnega sveta za kmetijstvo, ob 11.30 pa bodo podelili priznanja za likovna dela natečaja šol in vrtcev. 

Slavnostna otvoritev že 33. festivala Dobrote slovenskih kmetij bo potekala ob 12.00, obiskovalce pa bo nagovoril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Sledil bo bogat program, ki ga lahko obiščete vse do 18.00. 

Vsak festivalski dan, torej od petka do nedelje, si lahko ogledate razstavo slovenskih olj in likovnih del natečaja otrok, a nikar ne pridite od kosila.

Vsak dan festivala, torej od petka do nedelje, lahko do 18.00 poskusite slastna razvajanja v šotoru, ki bo na parkirišču ob Minoritskem samostanu, stalo bo tudi okoli trideset stojnic z dobrotami naših kmetij. 

V soboto se bo zvrstil Folkfest, nastop folklornih skupin, ki bo ob 10.30. Poskrbljeno pa bo tudi za otroke. Med 10.00 in 13.00 bodo potekale zabavne delavnice in animacija za otroke. 

V soboto, ob 13.00, bo potekala podelitev priznanj za nagrajene izdelke, sledil bo kulturni program, ob 15.30 pa bo Ptuj na noge dvignil nastop glasbene skupine. 

Nedelja se bo tradicionalno pričela z mašo v cerkvi svetega Petra in Pavla. Ta bo potekala ob 10.00. 

Ob 11.00 bo podelitev priznanj za nagrajene izdelke, sledil bo bogat kulturni program. Letos pa bo v nedeljo tudi novost - Vinisov dan in podelitev priznanj 5. državnega Vinisovega ocenjevanja vin. 

V popoldanskih urah, ob 16.00 bo potekala javna radijska oddaja Radia Ptuj Med ljudskimi pevci in godci.  

Starejše novice