Foto: Leon Roškar
Čas je, da si snamemo maske, kurenti in koranti bodo odložili zvonce, pokači pospravili svoje biče. Čas je za pokop pusta.

Karnevalsko dogajanje na Ptuju se je prevesilo v zaključno fazo. Današnji dan predstavlja vrhunec pustnega veseljačenja, zadnji dan nore zabave in dan, ko smo še zadnjič kdorkoli in karkoli si želimo.

Marsikje po Sloveniji na pustni torek pripravljajo povorke in druga rajanja, a le na Ptuju s tem praznikom živi celo mesto. 

Trgovine in številna podjetja bodo na Ptuju danes odprta le do 12. ure, tudi mestna uprava dela le dopoldne. 

V popoldanskih urah je čas za pokop pusta in s tem zaključek Kurentovanja. 

Princ karnevala vrača oblast ptujski županji

Opoldne bodo Ptujčanke in Ptujčani odložili delo in se pridružili zabavam v mestu ter njegovih lokalih. 

Protokol s predajo oblasti in pokopom pusta sledi ob 13. uri pred Mestno hišo.

Oblast v mestu bo tako znova prevzela županja Nuška Gajšek, ki je na otvoritveni etno povorki ključe do mestnih vrat predala 19. princu karnevala Francescu Guffanteju, ptujskemu mestnemu sodniku.

Po tem, ko bo princ karnevala vrnil mestno oblast županji, bodo Pusta na sodnem procesu obsodili na smrt in kasneje pred mestno hišo tudi zažgali in pokopali. S tem se bo končala njegova vladavina in maske se bodo za lep čas poslovile od mestnih ulic in trgov. 

Za zabavo, ki se rada zavleče pozno v noč, bo skrbel DJ. 

Foto: Leon Roškar

Zadnji dan norčije tudi v okoliških mestih in vaseh

Ob 14. uri bo pokop pusta v občini Podlehnik s povorko in zaključkom v VNPo Podlehnik. Na koncu bo pogostitev z domačimi jedmi Društva podeželskih žena v Občini Podlehnik, ki so jih ob pustnem času jedli naši predniki: svinjska glava (čobek), kisla repa, kislo zelje, krhlenka, treske, krofi.

Po ormoških mestnih ulicah in trgih bo potekala tradicionalna pustna povorka z začetkom ob 14. uri. Pričakujejo veliko število otroških skupin in karnevalske skupine iz občine Ormož in tudi od drugod. 

Povorko bodo zaključili v prireditvenem šotoru ob Grajski pristavi Ormož, kjer bo potekala tudi pogostitev za vse udeležence, podelitev priznanj in nagrad najboljšim skupinam ter zabava do jutranjih ur.

Z besedami: 'Ludi, pujte hco, lušno bo' vabijo na Cirkovški fašenk, ki bo od 15. ure naprej. V povorki, ki bo potekala od centra Cirkovc proti šoli, se bodo predstavili domači folkloristi Cirkovški ploharji in drugi etnografski liki. 

Pustna šega Ploharija, drugod poimenovana tudi vleka ploha, je v domačih Cirkovcah del bogate etnografske tradicije, ki bo predvidoma letos vpisana v nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine. Nastopile bodo tudi druge karnevalske skupine. 

Sledila bosta rajanje v dvorani in kronanje novega Cirkovškega carja, od pusta pa se bodo poslovili s tako imenovanim Zadnjim kurentovim zvenom.

Komentarji (3)

Xoxo (ni preverjeno)

Hvala bogu da je konec.

hnja (ni preverjeno)

Zdaj pa še ostali trije pusti. Rimljani itd.

Sergej 22 (ni preverjeno)

Xoxo
Če ti ne paše se komot odseli napr.. v Pakistan boš gledal lebdeče mumije vse leto
Tam se nič ne praznuje razen usmrtive v imenu all..
Ziher ti bo zelo všeč

Starejše novice