Že skorajda tri tedne traja obdobje suhega in sončnega vremena, posledice pa so vidne na površinskem sloju tal, ki se je precej izsušil.

Vsi uživamo ob toplem zimskem soncu, ki nam v zadnjem času na Štajerskem greje kratke zimske dneve. Ob tem se morda ne zavedamo dovolj, da pomanjkanje padavin povzroča hkrati precej preglavic naravi in na koncu jo najkrajše potegnejo rastline, ob katerih se spomladi radi čudimo.

Sneg bi bil koristen

Kot so sporočili na Agenciji RS za okolje, bi bilo povsem drugače v primeru snega. Pod snegom se namreč temperature tal običajno gibajo okoli ničle ali pa so le malo pod njo. Poleg tega snežna odeja oskrbuje tla z vodo in preprečuje izhlapevanje ter deluje kot toplotni izolator. Ker pa snežne odeje ni, pa je prezimovanje posevov mnogo bolj izpostavljeno vplivom vremena, še posebej ob temperaturnih nihanjih oziroma odtajevanju površinskega sloja tal podnevi in ponovnem zamrzovanju ponoči.

Posledice opišemo z golomrazico, ki je posledica potrganih koreninic. Velika temperaturna nihanja lahko povzročijo težave tudi zimzelenim okrasnim rastlinam, ki iz zamrznjenih tal ne morejo črpati vode, vedno zeleni listi pa jo ob toplih dnevih izgubljajo, še posebno, če uspevajo na osončenih rastiščih. Listi venejo in če take razmere vztrajajo dlje časa, je zimska oziroma fiziološka suša neizbežna. Posušeni listi rododendronov in azalej, ki se jim čudimo na pomlad, pričajo o tem, da so rastline klonile zaradi fiziološke suše, močno pa so ji izpostavljeni tudi lovorikovci, ciprese, ruševje in nekateri drugi iglavci, so sporočili iz ARSA.

Vodo rabijo tudi pozimi

Za lastnike zimzelenih okrasnih rastlin je pomembno vedeti, da so rastline dobro preskrbljene z vodo tudi pozimi. Vodo je potrebno dodati, ko se temperature dvignejo nad ledišče, ob tem pa paziti, da se ne omoči zeleni del rastline. Za sušo je dobra zaščita tudi zastirka, ki zmanjšuje jakost izhlapevanja.  

Le s primernimi sredstvi bomo namreč lahko zimzelene rastline obvarovali pred fiziološko sušo. Vremenska napoved za severovzhodni del Slovenije namreč pravi, da bo suša trajala še naprej, za prekinitev tega obdobja pa bo lahko zaslužen naslednji vikend, ko so možne kakšne kaplje dežja oziroma celo nekaj snežink.

Preberite še

Starejše novice